Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2002

Νερό στον Αρη; Μαζική διάβρωση εξαιτίας του νερού, υποστηρίζουν επιστήμονες


Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον πρότεινε μια νέα αποκαλυπτική θεωρία για τη φαινόμενη διάβρωση του Αρη, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την επιστημονική διαμάχη για το εάν υπήρχε ή όχι νερό πάνω στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες Μπράιαν Μ. Χάινεκ και Ρότζερς Φίλιπς (διευθυντής του Κέντρου Διαστημικής Επιστήμης Μακ Ντόνελ) εικάζουν ότι η περιοχή δυτικά της Arabia Terra του Αρη (με μέγεθος όσο η ευρωπαϊκή ήπειρος) είναι το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης διάβρωσης που προκλήθηκε από μεγάλες ποσότητες τρεχούμενου νερού.

«Υποστηρίζουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει ολοκληρωτική διάβρωση» δήλωσε ο Χάινεκ. «Παρ όλο που μοιάζει με τα υπόλοιπα υψίπεδα της αρειανής επιφάνειας, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χώματος (αρκετές ώστε να γεμίσουν τον κόλπο του Μεξικού) διασκορπισμένες στις πλαγιές και για ένα ολόκληρο χιλιόμετρο. Η μαζική μεταφορά των πετρωμάτων είναι τόσο έντονη, ώστε να είμαστε σίγουροι για την ύπαρξη τρεχούμενου νερού κατά τα πρώιμα στάδια δημιουργίας του πλανήτη».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα τοπογραφικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης προερχόμενα από το Υψομετρικό Λέιζερ MOLA του τροχιακού διαστημικού σκάφους Mars Global Surveyor, το οποίο εξακολουθεί να μελετά και να φωτογραφίζει τον Αρη τα τελευταία τρία χρόνια.

«Πριν από την αποστολή του Global Surveyor, γνωρίζαμε λεπτομέρειες του εδάφους με ανάλυση μερικών χιλιομέτρων -τώρα όμως φτάσαμε τα 50 εκατοστά. Το MOLA είναι πράγματι ένα εκπληκτικό όργανο, το οποίο έχει συλλέξει μέχρι σήμερα περισσότερα από 500 εκατ. bits δεδομένων και μας πληροφορεί ότι ο Αρης είχε πληθώρα νερού πριν από 3,5 με 4 εκατ. χρόνια» επεξήγησε ο Χάινεκ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου