Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2002

Περπάτησαν τελικά οι αστροναύτες στη Σελήνη;


Ο διδάκτωρ Αστρονομίας Φίλιπ Πλέιτ δεν άντεξε άλλο όταν πληροφορήθηκε ότι κάποιοι αμφισβητούν την προσγείωση στη Σελήνη, θεωρώντας τις εικόνες της αποστολής Apollo σκηνοθετημένες. Έτσι, ίδρυσε ένα δικτυακό τόπο, στον οποίο υπερασπίζεται τα «αυτονόητα» κατορθώματα της επιστήμης.

Στο δικτυακό τόπο Bad Astronomy ο Πλέιτ αντικρούει διάφορες απόψεις, που παρουσιάζουν επιστημονικές θεωρίες ως αναληθείς ή αποτέλεσμα συνωμοσίας, και οι ιστοσελίδες του δέχονται πλέον τουλάχιστον 15.000 χτυπήματα κάθε εβδομάδα.

Όπως σχολιάζει ο Πλέιτ, οι άνθρωποι συχνά δυσπιστούν μπροστά στο προφανές και είναι έτοιμοι να πιστέψουν τα πιο απίθανα πράγματα, τα οποία δίνονται χωρίς καμία επιστημονική θεμελίωση.

Κάνει, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στην ταινία Capricorn One, στην οποία η ΝASA παρουσιάζεται να σκηνοθετεί μία αποστολή στον Αρη, αλλά στην πραγματικότητα τα γυρίσματα έγιναν στην έρημο του Τέξας.

Με ανάλογο τρόπο αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η ΝASA σκηνοθέτησε τις προσσεληνώσεις των αποστολών Apollo, επειδή στα πλάνα που τραβήχτηκαν στον ουρανό του δορυφόρου μας δεν είναι ορατά άστρα.

Ωστόσο, το φαινόμενο εξηγείται εύκολα, αφού η Σελήνη λούζεται από άπλετο ηλιακό φως, με αποτέλεσμα να σκουραίνει κατά τη φωτογράφηση το υπόβαθρο και ο ουρανός να φαίνεται μαύρος.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου