Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2002

Ομάδα επιστημόνων αντιτίθεται στα σχέδια της ΝΑSΑ να φέρει δείγματα εδάφους από τον Αρη


Διεθνής ομάδα επιστημόνων διαφωνεί με τα σχέδια της ΝΑSΑ να φέρει δείγματα εδάφους από τον πλανήτη Αρη. Η αποστολή δεν πρόκειται να λάβει χώρα πριν από το 2010, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί παγκόσμια επιδημία από μικρόβια που πιθανόν θα έλθουν στη Γη μαζί με τα δείγματα.

Οι αποστολές που θα πραγματοποιήσει η ΝΑSΑ στον «κόκκινο πλανήτη» μέσα στην επόμενη δεκαετία ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα και προβλέπουν μη επανδρωμένες αποστολές κάθε δύο χρόνια. Μετά το 2010 η διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ σχεδιάζει να φέρει στη Γη για πρώτη φορά δείγματα του αρειανού εδάφους, προκειμένου να εξεταστούν για ίχνη ζωής.


Η διεθνής ομάδα επιστημόνων ICAMSR (International Committee Against Mars Sample Return) εκτιμά όμως ότι μικρόβια, τα οποία πιθανόν θα μεταφερθούν από τον Αρη στη Γη, θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος, διότι οι ζωντανοί οργανισμοί του πλανήτη μας δεν διαθέτουν κανενός είδους φυσική άμυνα ενάντια σε εξωγήινα μικρόβια.

Ο εκπρόσωπος της ICAMSR, Μπάρι Ντι Γκρεγκόριο, συγγραφέας του βιβλίου Mars: The Living Planet, δήλωσε ότι ένα τέτοιο λάθος θα μπορούσε να σημάνει την εξαφάνισή μας ή την εξαφάνιση κάποιου άλλου είδους, βασικού για την οικολογική ισορροπία στον πλανήτη μας, μετέδωσε το CNN την Τρίτη.

Αλλοι επιστήμονες πιστεύουν, πάντως, ότι οι εκτιμήσεις των μελών της ICAMSR είναι υπερβολικές και ότι ο Αρης είναι μάλλον ένας πλανήτης χωρίς ζωή. Επίσης, τα δοχεία στα οποία θα περιέχονται τα δείγματα από το έδαφος του Αρη πρόκειται να φυλάσσονται πολύ προσεκτικά και οι επιστήμονες θα τα χειρίζονται σαν να περιείχαν θανατηφόρους μικροοργανισμούς, ώστε τίποτα να μη διαφύγει στο περιβάλλον.

Εκπρόσωπος της ΝΑSΑ τόνισε ότι δείγματα του αρειανού εδάφους φτάνουν συχνά στη Γη με τη μορφή μετεωριτών και ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουν προκαλέσει κάποια μόλυνση με επικίνδυνα μικρόβια. Ο Ντι Γκρεγκόριο απαντά, όμως, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι στη Γη έχουν συμβεί στο παρελθόν επιδημίες οι οποίες είχαν την προέλευσή τους σε μικρόβια από το Διάστημα που έφτασαν εδώ με κομήτες και μετεωρίτες, οι οποίοι συγκρούστηκαν με τον πλανήτη μας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου