Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2003

Έρευνες για τα αίτια της έκρηξης του Columbia - Εντοπίστηκαν ανθρώπινα υπολείμματα


Τρεις ανεξάρτητες επιτροπές έχουν αναλάβει την εξέταση για τα αίτια της έκρηξης του διαστημικού λεωφορείου Columbia, στο Τέξας το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), την ώρα που το αμερικανικό έθνος πενθεί για την τραγωδία.

Οι επιτροπές της NASA, της Αεροπορίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέλαβαν να διευρευνήσουν ενδελεχώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την έκρηξη, συμπεριλαμβανομένου των μετρήσεων από τα όργανα του Columbia, των υπολειμμάτων του διαστημοπλοίου και των δεδομένων από στρατιωτικούς και εμπορικούς δορυφόρους, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Μέχρι στιγμής, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της NASA αναφέρθηκαν στους αισθητήρες θερμότητας κάτω από το αριστερό φτερό του διαστημικού λεωφορείου, λέγοντας ότι άρχισαν να εμφανίζουν βλάβη λίγα λεπτά πριν χαθεί η επικοινωνία με το Columbia.

Σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης ένα κομμάτι μονωτικού υλικού είχε χτυπήσει το αριστερό φτερό του διαστημικού λεωφορείου, τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν εάν αυτό το περιστατικό συνδέεται με την τραγωδία, και δήλωσαν ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρώτη ένδειξη ήταν η βλάβη στους αισθητήρες θερμότητας, ακολούθησαν άλλες βλάβες, και η ένδειξη υπερθέρμασης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες από αέρους και εδάφους, με τη συμμετοχή του στρατού και του FBI, στην ευρύτερη περιοχή του Τέξας για τον εντοπισμό των συντριμμιών. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στον εντοπισμό κομματιών από το θάλαμο διακυβέρνησης του διαστημοπλοίου.

Πάντως, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές στα σύνορα του Τέξας με τη Λουιζιάνα εντοπίστηκαν ανθρώπινα υπολείμματα, που ενδεχομένως ανήκαν στους επτά αστροναύτες που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του Columbia. Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται ένα κράνος και κομμάτια από στολή αυστροναύτη, ανθρώπινα μέλη και τρίχες.

Σύμφωνα με το CNN, τα ευρήματα, που έχουν μέγεθος από λίγα εκατοστά έως και ενός αυτοκινήτου, εντοπίστηκαν σε εκατοντάδες σημεία σε ακτίνα 200 μιλίων. Μεταξύ αυτών και μία καρτέλα με τα ονόματα του πληρώματος.

Τα συλλυπητήρια προς τον Αμερικανό πρόεδρο και το Αμερικανικό έθνος εξέφρασαν πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Ρώσος πρόεδρος, ο Καναδός πρωθυπουργός, ο Κινέζος πρωθυπουργός, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, ο ΓΓ του ΟΗΕ και η ελληνική προεδρία της ΕΕ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου