Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2003

Αύξηση θερμοκρασίας διαπιστώθηκε στο αριστερό τμήμα του Columbia λίγο πριν διαλυθεί


Οι πρώτες αυξήσεις θερμοκρασίας που διαπιστώθηκαν στο διαστημικό λεωφορείο Columbia, λίγο πριν από τη διάλυσή του καταγράφηκαν στο τμήμα του αριστερού συστήματος προσγείωσης, ανακοίνωσε την Κυριακή η NASA. Πάντως, τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Σύμφωνα με το διευθυντή του σχετικού διαστημικού προγράμματος της NASA, Ρον Ντίτμορ, τα μέλη του πληρώματος κατά πάσα πιθανότητα δεν έλαβαν υπόψιν τους τη σοβαρότητα της κατάστασης κατά τα έξι λεπτά που προηγήθηκαν της διάλυσης του διαστημικού λεωφορείου στον αέρα.

Κατά τη στιγμή της εισόδου του λεωφορείου στην ατμοσφαιρα η πλοήγησή του γίνεται αυτόματα, «το πλήρωμα παρατηρεί το σύστημα ελέγχου πτήσης να κάνει τη δουλειά αυτόματα» και έτσι «δεν έχει λόγο για να ανησυχεί» υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Μπόρεσαν να παρατηρήσουν τις οδηγίες στην καμπίνα πλοήγησης που έδειχναν ότι ο αυτόματος πιλότος προσπαθούσε να σταθεροποιήσει το λεωφορείο. Φυσικά θα μπόρεσαν να δούν, ίσως, πως προσπαθούσε να κυλήσει λίγο προς τα αριστερά και πως τα πτερύγια ανταποκρίνονταν κανονικά» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε όμως στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τέξας ο Ντίτμορ, πρόκειται για «πολύ ελαφρές κινήσεις», που αφορούν «πολύ ανεπαίσθητες» αλλαγές κατεύθυνσης και πως είναι βέβαιος ότι το πλήρωμα «μιλούσε για τις ενδείξεις που έβλεπαν, όμως δεν είχαν λόγους για να ανησυχούν καθώς το σκάφος έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, καμία απόδειξη από την πλευρά του πληρώματος, που επιβεβαίωνε κάθε στιγμή εκείνο που έκανε. Με βάση την εκπαίδευσή τους, τόνισε ο Ντίτμορ, «τα μέλη του πληρώματος έκαναν εκείνο που έπρεπε να κάνουν».

 


Εντοπίστηκαν μέλη από τις σορούς των αστροναυτών

Εν τω μεταξύ, έτερος αξιωματούχος της ΝΑSA, o Mπομπ Καμπάνα, ανακοίνωσε πως βρέθηκαν μέλη από τις σορούς και των επτά αστροναυτών που σκοτώθηκαν κατά την επιστροφή του διαστημικού λεωφορείου Columbia στη Γη.

«Βρήκαμε μέλη από τις σορούς όλων των αστροναυτών» είπε ο Καμπάνα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το τραγικό δυστύχημα από το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον του Τέξας. «Ακόμη βρίσκονται στη διαδικασία της αναγνώρισης» επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους θα επισκεφθεί την Τρίτη το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον, όπου και θα παραστεί στην τελετή που θα διεξαχθεί στη μνήμη των επτά αστροναυτών που έχασαν τη ζωή τους, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου