Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003

Αδύναμη να αντιδράσει, η NASA παρακολουθούσε το Columbia να οδεύει προς την καταστροφή


Στη δημοσιότητα δόθηκαν την Τετάρτη οι τελευταίοι διάλογοι στο Κέντρο Eλέγχου της NASA, λίγο πριν την καταστροφή του Columbia, κατά τη διαδικασία επιστροφής του στη Γη.

Όπως αποδεικνύεται από τη μαγνητοταινία, οι μηχανικοί που παρατηρούσαν την μοιραία πτήση διαπίστωσαν σειρά προβλημάτων λίγο πριν χάσουν κάθε επικοινωνία με το διαστημόπλοιο, αλλά δεν μπορούσαν να αντιδράσουν.

Μία πρώτη ένδειξη της επικείμενης καταστροφής φανερώνεται στο ντοκουμέντο όταν ένας τεχνικός λέει: «Μόλις τέθηκαν εκτός λειτουργίας τέσσερις μετατροπείς θερμότητας στην αριστερή πλευρά του σκάφους. Πρόκειται για υδραυλικό σύστημα αποκατάστασης της θερμοκρασίας».

Ο διευθυντής πτήσεων ρώτησε αμέσως εάν οι αισθητήρες αυτοί ανήκαν στο ίδιο σύστημα, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν άνηκαν. Το γεγονός δείχνει ότι υπήρχε ίσως μία γενική βλάβη, και όχι κάποια μεμονωμένη σε ένα επιμέρους σύστημα.

Αμέσως μετά, ο διευθυντής πτήσεως ρωτά αν όλα είναι φυσιολογικά στον έλεγχο πτήσης. Καταρχάς λαμβάνει καθησυχαστική απάντηση, αλλά αμέσως μετά τεχνικός αναφέρει πτώση πίεσης στους τροχούς προσγείωσης. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από αύξηση της θερμοκρασίας στο σκάφος, λόγω απώλειας της θερμικής του ασπίδας.

Κατόπιν, ο υπεύθυνος επικοινωνίας απευθύνεται στο Columbia -παρά το γεγονός ότι οι αστροναύτες καλούνται να είναι σιωπηλοί κατά τη διαδικασία της προσγείωσης- και τους ενημερώνει για την απώλεια πίεσης στα ελαστικά. Η απάντηση του κυβερνήτη του Columbia δεν ακούστηκε. Η επικοινωνία διακόπηκε.

Οι επόμενες στιγμές ήταν ιδιαίτερα δύσκολες στο Κέντρο Ελέγχου της NASA, διότι τα όργανα εντόπιζαν συνεχώς προβλήματα στα συστήματα του διαστημοπλοίου. Επιχειρείται αποκατάσταση της επικοινωνίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα...

Παραμένει άγνωστο τι προκάλεσε τη διάλυση του Columbia, σε υψόμετρο 65 χιλιόμετρων, την 1η Φεβρουαρίου.

Οι εμπειρογνώμονες βρίσκονται για δεύτερη μέρα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, όπου προσπαθούν να βρουν στοιχεία ανάμεσα στα χιλιάδες συντρίμμια που άρχισαν να συγκεντρώνονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκτασης 4.500 τετραγωνικών μέτρων.

Κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία για την καταστροφή στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο επικεφαλής της NASA, Σιν Ο Κίφι, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της 16ήμερης αποστολής του διαστημικού λεωφορείου δεν υπήρχε καμία ένδειξη της επικείμενης καταστροφής.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου