Τρίτη 27 Μαΐου 2003

«Παγκοσμιοποιείται» η ευρωπαϊκή αγορά αερίων του θερμοκηπίου


Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που υπερβαίνουν το όριο εκπομπής ρύπων του θερμοκηπίου θα μπορούν να αγοράζουν πίστωση για επιπλέον εκπομπή και από χώρες εκτός της ΕΕ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η επίτροπος αρμόδια για το Περιβάλλον Μάργκοτ Βάλστρομ.

Η ίδια προσέθεσε, όπως μεταδίδει CNN, ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα καταθέσει σχέδιο του κανονισμού που θα καθορίζει τα όρια του ενοποιημένου συστήματος αγοραπωλησίας. Η ευρωπαϊκή αγορά πιστώσεων εκπομπής θα ανοίξει το 2005 και μέχρι το 2007 εκτιμάται πως θα ανέρχεται στα επτά δισ. ευρώ.

Η απόφαση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, επιτρέπει στις ευρωπαϊκές βαριές βιομηχανίες να αγοράζουν επιπλέον «περιθώρια ρύπανσης» από βιομηχανίες που παράγουν λιγότερους ρύπους από ό,τι τους αναλογούν, εντός και εκτός ΕΕ.

Οι αγοραπωλησίες, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια για κάθε βιομηχανία. «Είναι πολύ ευαίσθητο. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να ανοίξει υπερβολικά και να επηρεάσει την αξιοπιστία και την περιβαλλοντική ακεραιότητα του συστήματός μας» σχολίασε η Βάλστρομ.

Έτσι, η απόφαση της ΕΕ ικανοποιεί εν μέρει μόνο τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Καναδά, οι οποίες επιθυμούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς μεταξύ των χωρών που έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Οι συντάκτες του πρωτοκόλλου και οι κυβερνήσεις που το υιοθέτησαν θεωρούν ότι το σύστημα αγοραπωλησίας είναι απαραίτητο για να μειωθεί η παραγωγή των αέριων ρύπων χωρίς υπέρογκο κόστος.

Ωστόσο, πολλοί περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι η αγοραπωλησία πιστώσεων εν μέρει απαλλάσσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες από την υποχρέωση να μειώσουν τους δικούς τους ρύπους.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, που συντάχθηκε το 1997, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 8%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, κατά το διάστημα 2008-2012.

Πάντως, το πρωτόκολλο δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν επικυρωθεί πρώτα και από την κυβέρνηση της Ρωσίας. Αξιωματούχοι της χώρας θα συζητήσουν το θέμα με Ευρωπαίους ομολόγους τους το Σάββατο στην Αγία Πετρούπολη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου