Τετάρτη 11 Ιουνίου 2003

Καθ οδόν για τον Κόκκινο Πλανήτη ο πρώτος «ρομποτικός γεωλόγος» της NASA


Το πρώτο από τα δίδυμα ρομπότ της NASA που θα πραγματοποιήσουν γεωλογικές αναλύσεις στον Αρη ξεκίνησε το ταξίδι του το απόγευμα της Τρίτης. Βασική του αποστολή είναι να επιβεβαιώσει ότι στον Κόκκινο Πλανήτη υπήρχε κάποτε άφθονο νερό.

Το Spirit (Πνεύμα) όπως βαπτίστηκε το πρώτο από τα Mars Exploration Rovers (MER), εκτοξεύτηκε με πυραυλοφορέα Delta II από την Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στις 20:58 ώρα Ελλάδας. Ακατάλληλες καιρικές συνθήκες είχαν εμποδίσει την εκτόξευση τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Περίπου δέκα λεπτά μετά την πυροδότηση το MER αποχωρίστηκε από τον πυραυλοφορέα, τέθηκε για λίγο σε κυκλική τροχιά και στη συνέχεια ξεκίνησε το ταξίδι των 400 εκατ. χιλιομέτρων.

Η «κούρσα» για τον Κόκκινο Πλανήτη ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου με την εκτόξευση του ευρωπαϊκού Mars Express, και θα συμπληρωθεί με το Opportunity, το δεύτερο ρομποτικό όχημα της NASA, που αναχωρεί στις 25 Ιουνίου.

Οι τρεις αποστολές δεν είναι τυχαίο ότι συνέπεσαν. Ο Αρης βρίσκεται τώρα στην μικρότερη απόστασή του από τη Γη τα τελευταία 60.000 χρόνια, και τα σκάφη θα χρειαστούν μόνο έξι μήνες για να φτάσουν στον προορισμό της.

Βασικός στόχος και αυτής της αποστολής η αναζήτηση απτών αποδείξεων για την παρουσία άφθονου νερού στον Αρη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Το νερό σήμερα δεν υπάρχει στον πλανήτη σε υγρή μορφή, αλλά μόνο ως πάγος στο υπέδαφος και στους πόλους.

«Ρομποτικοί γεωλόγοι»

Τα δίδυμα Mars Exploration Rovers, μεγάλα όσο τα αμαξάκια του γκόλφ, τροφοδοτούνται με ενέργεια από μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες.

Σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό ρομπότ Beagle 2, που θα παραμένει ακίνητο, τα MER θα κινούνται και θα διανύουν απόσταση περίπου 40 μέτρων κάθε αρειανή ημέρα -περίπου 23 γήινες ώρες. Καθώς πορεύονται, για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, θα πραγματοποιούν επί τόπου γεωλογικές αναλύσεις.

Τα δύο ρμπότ είναι εξοπλισμένα με πέντε διαφορετικά όργανα, στα οποία περιλαμβάνονται δύο πανοραμικές κάμερες, μικροσκόπιο και μια συσκευή που μπορεί να τρυπά βράχους για την ανάλυση του εσωτερικού τους.

Το Spirit θα προσεδαφιστεί στις 4 Ιανουαρίου στον Κρατήρα Γκούσεβ, 15 μοίρες βόρεια του ισημερινού, όπου ίσως κάποτε υπήρχε μια λίμνη. Θα πέσει με αλεξίπτωτο, τυλιγμένο σε τεράστιους αερόσακους που θα το προστατεύσουν κατά την πρόσκρουση.

To Opportunity θα πέσει στις 25 Ιανουαρίου στην άλλη πλευρά του πλανήτη, επίσης στο βόρειο ημισφαίριο. Η περιοχή εκεί είναι πλούσια σε γκρίζο αιματίτη, ένα πέτρωμα που περιέχει οξείδια του σιδήρου, τα οποία συνήθως σχηματίζονται παρουσία νερού.

Τα δύο σκάφη βαπτίστηκαν επισήμως το Σάββατο από την 9χρονη Σόφι Κόλινς, νικήτρια μεταξύ των 10.000 παιδιών που πήραν μέρος στο σχετικό διαγωνισμό της NASA.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου