Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2003

Η καθήλωση των διαστημικών λεωφορείων επηρεάζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Η αναστολή των επιχειρήσεων της NASA μετά την καταστροφή του Columbia αναγκάζει τους υπεύθυνους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να αναπτύξουν νέες μεθόδους ελέγχου του τροχιακού συγκροτήματος, να επισκευάζουν αντί να αντικαθιστούν προβληματικά εξαρτήματα και να αποσυναρμολογήσουν ευαίσθητα ανταλλακτικά που παραμένουν στο έδαφος.

Η έκθεση Σχέδιο Εφαρμογής για την Συνέχιση της Αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που δημοσιοποίησε η υπηρεσία την Παρασκευή, περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη λειτουργία του ISS έως ότου τα τρία εναπομείναντα διαστημικά λεωφορεία ξαναρχίσουν τις αποστολές, το νωρίτερο το Σεπτέμβριο του 2004.

Τα αμερικανικά σκάφος είναι απολύτως απαραίτητα για τη συνεχιζόμενη συναρμολόγηση του σταθμού, καθώς τα ρωσικά Soyuz και Progress μπορούν να μεταφέρουν πολύ λιγότερο φορτίο. Η μείωση του πληρώματος από τα τρία στα δύο άτομα δεν περιορίζει πολύ τις ανάγκες του συγκροτήματος..

Χωρίς τα διαστημικά λεωφορεία, δεν είναι εφικτό να επιστραφούν στη Γη ο εξοπλισμός που έχει παρουσιάσει βλάβη και τα αποτελέσματα επιστημονικών πειραμάτων στο σταθμό.

Οι μηχανικοί του ISS σκόπευαν να αντικαταστήσουν πολλά γηρασμένα εξαρτήματα με καινούρια, αντί να τα επισκευάσουν στο Διάστημα. Αυτό ωστόσο δεν είναι πλέον εφικτό και οι κάτοικοι του σταθού αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ειδικά κιτ επισκευής για να παρατείνουν τη ζωή του εξοπλισμού.

Στο εξωτερικό του σταθμού έχουν ήδη παρατηρηθεί φθορές, οι οποίες όμως δεν εμπνέουν ανησυχία, τουλάχιστον προς το παρόν. Πάντως με τη νέα της έκθεση η NASA δίνει οδηγίες για έλεγχο της εξωτερικής ακεραιότητας του ISS μέσω φωτογράφισής του από τα παράθυρα παρατήρησης, αντί από τα διαστημικά λεωφορεία που τον προσέγγιζαν.

Ωστόσο ορισμένοι έλεγχοι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς ρομποτικές εξωτερικές κάμερες, κάμερες ενσωματωμένες στις στολές αστροναυτών που πραγματοποιούν διαστημικούς περιπάτους, ή τηλεσκόπια σε κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Ανησυχία εκφράζεται και για τα εξαρτήματα του σταθμού που φυλάσσονται στις αποθήκες του Διαστημικού Κέντρου της Φλόριντα. Πολλές συσκευές, κυρίως μπαταρίες και άλλα συστήματα παροχής ενέργειας, ίσως θα πρέπει να αποσυναρμολογηθούν για να μην παρουσιάσουν φθορές πριν από την εκτόξευσή τους.

Στην τελευταία αποστολή Soyuz τον Οκτώβριο, για την αντικατάσταση του προηγούμενου πληρώματος του ISS, γιατρός της NASA είχε αρνηθεί να εγκρίνει την αποστολή, εξαιτίας προβλημάτων στα συστήματα υποστήριξης της διαβίωσης στο τροχιακό συγκρότημα. Η υπηρεσία ωστόσο υποβάθμισε τις ανησυχίες και προχώρησε στην αποστολή.

Οι νέοι ένοικοι του σταθμού δεν έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής παράπονα, παρόλο που η NASA παροτρύνει πλέον το προσωπικό της να αναφέρει οποιεσδήποτε τυχόν παρατηρήσεις.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου