Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2003

Συνεχίζει να αντιφάσκει η Ρωσία για τα διεθνή μέτρα κατά της παγκόσμιας θέρμανσης


Η Μόσχα δεν προτίθεται να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο κατά της κλιματικής αλλαγής, επιμένει την Πέμπτη ανώτατος αξωματούχος του Κρεμλίνου, διαψεύδοντας όσα δήλωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας

Ο Α.Ιλαριόνοφ, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει την Τρίτη ότι η διεθνής συμφωνία -για τη μείωση της εκπομπής των αέριων ρύπων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου- είναι οικονομικά ασύμφορη για τη χώρα του.

Υποστήριξε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Μ.Τσικάνοφ, που δήλωσε την Τετάρτη ότι η Δούμα ίσως επικυρώσει το πρωτόκολλο το 2004, απλώς «κάνει λάθος». «Η δήλωση [της Τρίτης] έγινε από εμένα, αλλά τα λόγια που χρησιμοποίησα ήταν του Ρώσου προέδρου» είπε.

Χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, η συμφωνία του Κιότο ίσως παραμείνει για πάντα ανενεργή. Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, το πρωτόκολλο πρέπει να επικυρωθεί από το 55% των κρατών που το αποδέχθηκαν, στα οποία πρέπει να αναλογεί τουλάχιστον το 55% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας αυτή η προϋπόθεση αυτή δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί. Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το πρωτόκολλο, επίσης λόγω του κόστους.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο αποσκοπεί στη μείωση της εκπομπής των έξι αερίων του θερμοκηπίου κατά 5,2%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012.

Οι χώρες που έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο συμμετέχουν στη διεθνή σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στο Μιλάνο έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Δεδομένου όμως ότι κανείς δεν γνωρίζει αν η τελευταία δήλωση του Ιλαριόνοφ εκφράζει την οριστική απόφαση της Ρωσίας, οι συζητήσεις στην παρούσα φάση δεν φαίνονται να έχουν νόημα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου