Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004

Αναδιοργάνωση της NASA με στόχο μόνιμη βάση στη Σελήνη και την κατάκτηση του Άρη


Mε διάγγελμά του από την έδρα της NASA, o πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Ο. Μπους ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τα σχέδιά του για την αποστολή επανδρωμένης πτήσης στη Σελήνη το 2015 και από εκεί στον πλανήτη Αρη, στο πλαίσιο μίας συνολικής επανεξέτασης της πολιτικής των Αμερικανών για το Διάστημα.

Η αναδιοργάνωση του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ κρίθηκε αναγκαία μετά από την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Columbia, τον περασμένο Φεβρουάριο, και το θάνατο των επτά αστροναυτών που επέβαιναν σε αυτό. Έτσι, ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι τα υπάρχοντα διαστημικά λεωφορεία θα πρέπει να «αποστρατευτούν» μέχρι το 2010.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως η επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη θα έχει στόχο να δημιουργηθεί μόνιμη βάση εκεί, όπου αστροναύτες θα μπορούν να εργάζονται για μεγάλα διαστήματα. Σύμφωνα με το σχέδιο, μελλοντικά η βάση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για επανδρωμένη αποστολή στον Αρη.

Αλλες αποστολές «στους κόσμους πέρα από το δικό μας» βρίσκονται στον ορίζοντα, είπε ο Τζορτζ Μπους, προσθέτοντας ότι μέχρι το 2008 θα έχει κατασκευασθεί και θα έχουν γίνει δοκιμές για νέο διαστημικό λεωφορείο. Αυτό το νέο διαστημόπλοιο θα κάνει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή του το 2014.

«Θα φτιάξουμε νέα διαστημόπλοια για να μεταφέρουν ανθρώπους στο Σύμπαν, για να κάνουμε ένα νέο βήμα στη Σελήνη και να προετοιμασθούμε για νέα ταξίδια στους κόσμους που βρίσκονται πέρα από τον δικό μας», ανέφερε ο Τζορτζ Μπους στο διάγγελμά του.

Για να χρηματοδοτήσει αυτά τα φιλόδοξα σχέδια, η αμερικανική κυβέρνηση θα διακόψει τις σχέσεις της με το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μέχρι το 2010, θα αποστρατεύσει το στόλο των διαστημικών λεωφορείων και θα ζητήσει να εγκριθούν άμεσα νέες δαπάνες ύψους 1 δισ. δολαρίων για τα προγράμματα της NASA.

Αλλα 11 δισεκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν από άλλα προγράμματα της NASA για την εξυπηρέτηση των νέων στόχων. Οι δαπάνες της NASA θα παραμείνουν στο 1% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως η πρωτοβουλία αυτή είναι μία ειρηνική προσπάθεια, στο πλαίσιο της οποίας οι ΗΠΑ προτίθενται να συνεργασθούν και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία. Ωστόσο αναλυτές σημειώνουν πως οι κινήσεις της Ουάσινγκτον στον τομέα του Διαστήματος θα ενισχύσουν την αμερικανική στρατιωτική υπεροχή.

Οι επικριτές της πολιτικής Μπους, χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία προεκλογική και προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της «κούρσας του διαστήματος». Σημειώνεται πως σχέδια να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη και στον Αρη είχε ανακοινώσει το 1989 και ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, κατά την προεδρία του, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ λόγω κόστους.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου