Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004

Το όραμά του για τη NASA του μέλλοντος ανακοινώνει την Τετάρτη ο Μπους


Σε διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης, ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να ανακοινώσει οικονομική ενίσχυση της NASA για ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει παροπλισμό του διαστημικού λεωφορείου έως το 2010, επιστροφή στη Σελήνη έως το 2016 και επανδρωμένη αποστολή στον Αρη μετά το 2023.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ ήδη πυροδοτούν αντιδράσεις. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση θα αποδειχθεί ανεπαρκής, ενώ άλλοι χαρακτηρίζουν οικονομικά ανέφικτες τις νέες αποστολές και κατηγορούν τον Μπους για ουτοπικές προεκλογικές υποσχέσεις.

Επανδρωμένες αποστολές στον Αρη είχε προαναγγείλει και ο πατέρας του σημερινού Αμερικανού προέδρου το 1989. Αναγκάστηκε όμως να οπισθοχωρήσει όταν συνειδητοποίησε ότι το κόστος θα μπορούσε να υπερβεί τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

 
Επιστροφή στη Σελήνη
Σύμφωνα με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Μπους θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός της NASA, σήμερα 15 δισ. δολάρια, κατά 5% ανά έτος για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στο τέλος της δεκαετίας η NASA θα μπορεί να διοχετεύσει σε νέα προγράμματα το ετήσιο κονδύλι των 3,5 δισ. δολαρίων που διατίθεται σήμερα για τον γηρασμένο στόλο των διαστημικών λεωφορείων. Η υπηρεσία θα διαθέτει ακόμα περισσότερους πόρους όταν αποσυρθεί από το πρόγραμμα κατασκευής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 2016.

 
Το νέο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ προβλέπει:
- Επτά μη επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη έως το τέλος της δεκαετίας.
- Παροπλισμό του διαστημικού λεωφορείου μέχρι το 2010.
- Ανάπτυξη νέου εξερευνητικού οχήματος χαμηλότερου κόστους και υψηλότερης αξιοπιστίας έως το 2013. Το διάστημα 2010 - 2013 η NASA πιθανώς δεν θα διαθέτει δικό της σκάφος.
- Επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη με το νέο όχημα, πιθανώς για την εγκατάσταση μόνιμης βάσης, το διάστημα 2013 - 2016.
- Επανδρωμένη αποστολή στον Αρη μετά το 2023.

 

«Οικονομικός παραλογισμός»
Η NASA έχει χαρακτηρίσει τα νέα κονδύλια «μια καλή αρχή», ενώ ορισμένοι ανεξάρτητοι αναλυτές και πολιτικοί χαρακτηρίζουν το σχέδιο υπερβολικά φιλόδοξο.

Οι επικρίσεις έρχονται ακόμα και από το στρατόπεδο των συντηρητικών: «Πιστεύω ότι πρόκειται για οικονομικό παραλογισμό. Ο Μπους ξοδεύει χρήματα λες και έχουμε χρήματα για κάψιμο, κάτι που δεν ισχύει» σχολιάζει ο Στίβεν Μουρ, πρόεδρος της ισχυρής συντηρητικής οργάνωσης Club for Growth.

Οι αναγγελίες της κυβέρνησης Μπους αναπόφευκτα παραλληλίζονται με το σχέδιο του Τζον Κένεντι για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Η πραγματοποίηση του στόχου εκείνου είχε όμως απαιτήσει τον τετραπλασιασμό του προϋπολογισμού της NASA σε διάστημα δύο ετών.

Οι ανακοινώσεις του Τζορτζ Μπους θα γίνουν από τα κεντρικά της NASA στην Ουάσινγκτον στις 22:00 ώρα Ελλάδας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου