Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004

Το Spirit αναρρώνει και αρχίζει ξανά τη μετάδοση δεδομένων από τον Αρη


Η βλάβη στον υπολογιστή του Spirit πιθανότατα θα έχει αποκατασταθεί πλήρως εντός του Σαββατοκύριακου, ελπίζουν οι μηχανικοί της NASA. Την Πέμπτη ο ρομποτικός εξερευνητής μετέδωσε την πρώτη φωτογραφία από τον Αρη εδώ και περίπου μία εβδομάδα.

Τα νέα είναι ευχάριστα και για το πανομοιότυπο ρομπότ Opportunity, που προσεδαφίστηκε σχεδόν στον αντίποδα του πλανήτη την περασμένη Κυριακή. Έχοντας ξεδιπλώσει τους έξι τροχούς του, το όχημα θα κυλήσει από την πλατφόρμα προσεφάδισης στην αρειανή επιφάνεια το Σάββατο ή την Κυριακή, τρεις περίπου ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το κέντρο ελέγχου των αποστολών στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL ) της NASA είχε χάσει την επαφή με το Spirit εξαιτίας υπερφόρτωσης της μνήμης flash όπου αποθηκεύονται τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τη μετάδοσή τους στη Γη.

Το ρομπότ έχει «παραλύσει» έκτοτε στην ίδια θέση, με τον βραχίονά του εκτεταμένο προς έναν μικρό βράχο. Όταν η βλάβη θα έχει πλέον αποκατασταθεί, ο βραχίονας θα εξετάσει το πέτρωμα με δύο φασματόμετρα και θα το τρυπήσει για να αναλύσει τη σύσταση του εσωτερικού του.

Βασικός στόχος και των δύο ρομπότ είναι να διαπιστώσουν αν ο Αρης όντως ήταν κάποτε ένας υγρός πλανήτης. Το Spirit εξερευνά τον Κρατήρα Γκούσεβ, όπου κάποτε ίσως υπήρχε μια λίμνη. Το Opportunity έχει προσεδαφιστεί στο Meridiani Planum, μια περιοχή πλούσια σε αιματίτη, ένα οξείδιο του σιδήρου που συνήθως σχηματίζεται παρουσία νερού.

Το ρομπότ έχει ήδη ολοκληρώσει την πανοραμική, στερεοσκοπική φωτογράφιση του χώρου γύρω του και τώρα εξετάζει το έδαφος με το φασματόμετρο θερμικής εκπομπής, το οποίο «βλέπει» υπέρυθρη ακτινοβολία.

Το όργανο αυτό μπορεί να εντοπίσει εξ αποστάσεως τον αιματίτη και πιθανώς να δώσει μια απάντηση στους επιστήμονες για το κατά πόσο τα γύρω πετρώματα είναι ιζηματογενή, που αποτέθηκαν εκεί όταν η περιοχή καλυπτόταν από νερό.

Τα δίδυμα ρομπότ, κόστους 840 εκατ. δολαρίων, πιστεύεται ότι θα «επιζήσουν» στον Κόκκινο Πλανήτη για τουλάχιστον τρεις μήνες.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου