Δευτέρα 29 Μαρτίου 2004

Την ύπαρξη ζωής ή ενεργών ηφαιστείων υποδηλώνει το μεθάνιο που βρέθηκε στον Άρη

Η Αρειανή Κοιλάδα (Valles Marineris), το μεγαλύτερο φαράγγι του Ηλιακού Συστήματος, σε εικόνα του Mars Express   (Φωτογραφία:  ESA )
Παραπροϊόν οργανισμών που ζουν σήμερα στον Αρη ίσως είναι το μεθάνιο που ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη από επίγεια τηλεσκόπια καθώς και από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Mars Express.

Όπως αναφέρει τη Δευτέρα το BBC, το ατμοσφαιρικό μεθάνιο θα εξαντλούνταν σε διάστημα λίγων αιώνων αν δεν ανανεωνόταν συνεχώς. Και η μόνη άλλη εξήγηση για την παρουσία του είναι ότι απελευθερώθηκε από ενεργά ηφαίστεια, τα οποία όμως ουδέποτε έχουν εντοπιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το Υπέρυθρο Τηλεσκόπιο στη Χαβάη ανίχνευσε τη φασματική υπογραφή του μεθανίου σε παρατηρήσεις του Αρη πέρυσι, ανακοινώθηκε πρόσφατα. Το αέριο εντοπίστηκε επίσης από το Πλανητικό Φασματόμετρο Φουριέ του Mars Express, που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Αρη τα Χριστούγεννα.

Φασματικές αναλύσεις της αρειανής ατμόσφαιρας πραγματοποιήθηκαν επίσης με τα μεγαλύτερα οπτικά τηλεσκόπια του κόσμου, τα δίδυμα τηλεσκόπια Keck στη Χαβάη, όμως τα ευρήματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί.

Περισσότερα στοιχεία για το μεθάνιο του Αρη θα παρουσιαστούν σε συνέδριο αστρονομίας τον Απρίλιο από διεθνή ομάδα ερευνητών που χρησιμοποίησε το γαλλο-καναδικό τηλεσκόπιο στη Χαβάη.

Και οι δύο πιθανές εξηγήσεις για την ύπαρξη του αερίου είναι συναρπαστικές για τους πλανητολόγους. Φαίνεται ότι ο Αρης είτε φιλοξενεί ζωή, είτε είναι γεωλογικά ενεργός, είτε και τα δύο.

Το μόριο του μεθανίου δεν είναι σταθερό στην αρειανή ατμόσφαιρα. Αν η παραγωγή του δεν ήταν συνεχής, θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί προ πολλού. Στη Γη, το μεθάνιο παράγεται από βακτήρια, συχνά με πρώτη ύλη το υδρογόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Τα βακτήρια αυτά είναι αναερόβια, δηλαδή δεν χρειάζονται οξυγόνο. Παρόμοιοι δεν αποκλείεται να ζουν και στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η άλλη εξήγηση είναι ότι το αέριο απελευθερώνεται από λάβα που αποτίθεται από ηφαίστεια στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος. Αν αυτό αποδειχθεί ότι όντως συμβαίνει, θα γνωρίζουμε ότι ο Αρης δεν είναι γεωλογικά νεκρός, όπως πιστεύουν οι πλανητολόγοι.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα θα αύξανε μάλιστα την πιθανότητα να υπάρχει ζωή στον Αρη: η θερμότητα από τον πυρήνα του πλανήτη ίσως θα έλιωνε τους υπόγειους πάγους νερού και μεθανίου σε κάποιες περιοχές, δημιουργώντας ένα περιβάλλον κατάλληλο για την επιβίωση οργανισμών.

Μεθάνιο επρόκειτο να προσπαθήσει να ανιχνεύσει στην αρειανή ατμόσφαιρα η βρετανική διερευνητική συσκευή Beagle, η οποία όμως συνετρίβη στον πλανήτη τοον Δεκέμβριο. Τα δίδυμα ρομπότ της NASA που περιηγούνται τώρα στον Αρη δεν θα μπορέσουν να απαντήσουν στο ερώτημα, καθως είναι σχεδιασμένα μόνο για γεωλογικές αναλύσεις.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου