Παρασκευή 19 Μαρτίου 2004

Mαζική εξαφάνιση των ζωντανών οργανισμών καταγράφουν οι επιστήμονες


Η θεωρία ότι η Γη εισέρχεται σε μια περίοδο μαζικής εξάλειψης ειδών, όμοιας με αυτή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, κερδίζει έδαφος μετά τη δημοσίευση δυο νέων βρετανικών μελετών στο περιοδικό Science. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός εξαφάνισης των εντόμων -που αντιστοιχούν χονδρικά στους μισούς οργανισμούς του πλανήτη- και των φυτών είναι σήμερα εκατοντάδες φορές υψηλότερος από ό,τι σε άλλες περιόδους του γεωλογικού παρελθόντος.

Το φαινόμενο, που παρατηρήθηκε σε όλη τη Βρετανία και όχι μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές, πιθανότατα συμβαίνει και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμούν οι δύο ομάδες.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών στον πλανήτη ξεκίνησε πριν από 50.000 χρόνια, με την εξάπλωση των ανθρώπινων πληθυσμών.


«O κόσμος περνά μια περίοδο μαζικής εξάλειψης» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Αντριου Σούγκντεν του Science. «Οι μελέτες αυτές είναι ορόσημα στην έρευνα για την παγκόσμια αλλαγή» σχολίασε.


Μείωση των πληθυσμών

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τους πληθυσμούς εντόμων, πτηνών και φυτών που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 20 έως 40 χρόνια, με τη βοήθεια 20.000 εθελοντών από όλη τη Βρετανία.

Τους πληθυσμούς των εντόμων και των πουλιών μελέτησε η ομάδα του Δρ Τζέρεμι Τόμας του Κέντρου Υδρολογίας και Οικολογίας. Από τα 58 είδη πεταλούδας που εξετάστηκαν, στο 71% καταγράφηκε μεγάλη μείωση των πληθυσμών, ενώ στα πουλιά το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 54%.

Η έρευνα στα φυτά της Βρετανίας από την Δρ Κάρλι Στίβενς του Ανοιχτού Πανεπιστημίου αποκάλυψε ότι από τα 1.254 ενδημικά είδη, το 28% σημειώνει μεγάλες απώλειες.


Εκτίναξη των ρυθμών εξαφάνισης

«Οι ρυθμοί εξαφάνισης τους τελευταίους αιώνες είναι τουλάχιστον δύο φορές υψηλότεροι από το κανονικό» αναφέρει ο Τόμας. «Οι περισσότεροι οικολόγοι δέχονται ότι πλησιάζουμε τους ρυθμούς εξαφάνισης των προηγούμενων πέντε μαζικών εξαφανίσεων» συνεχίζει.

Το πιο γνωστό κύμα μαζικών εξαφανίσεων ήταν αυτό που οδήγησε στην εξάλειψη των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, πιθανότατα λόγω πρόσκρουσης μετεωρίτη.

Η μεγαλύτερη γνωστή μαζική εξάλειψη συνέβη κατά την Πέρμια περίοδο, πριν από 250 εκατ. χρόνια, με την εξαφάνιση άνω του 90% των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη.

Παρόμοια γεγονότα μικρότερης κλίμακας είναι γνωστό ότι συνέβησαν επίσης στην Ορδοβίκειο (πριν από 435 εκατ. χρόνια), τη Δεβόνιο (357 εκατ. χρόνια πριν) και την Τριάσιο (198 εκατ. χρόνια πριν) περίοδο. Τα αίτιά τους δεν είναι γνωστά.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου