Πέμπτη 1 Απριλίου 2004

Τα μισά από τα γνωστά πλανητικά συστήματα «θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή»


Τα 50 από τα περίπου 100 πλανητικά συστήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Γαλαξία μας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κατοικήσιμους πλανήτες όμοιους με τη Γη, ανακοίνωσαν Βρετανοί αστρονόμοι.

Υποστηρίζουν ότι σε περίπου 15 χρόνια νεώτερα διαστημικά τηλεσκόπια θα μας επιτρέπουν να παρατηρούμε άμεσα πλανήτες στο μέγεθος της Γης και να ανιχνεύσουμε στην ατμόσφαιρά τους αέρια που σχετίζονται με τη ζωή, όπως το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα και το όζον.

Η νέα εκτίμηση, αναφέρει την Πέμπτη το BBC, βασίστηκε σε υπολογιστικά μοντέλα που προσομοιώνουν το σχηματισμό πλανητών, στα οποία έχουν εισαχθεί όλες οι γνωστές συνθήκες για την εμφάνιση ζωής.

Οι πλανήτες που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα κοντά σε γειτονικά άστρα είναι όλοι αέριοι γίγαντες, όπως ο Δίας, ακατάλληλοι να φιλοξενούν ζωντανούς οργανισμούς. Στα ίδια συστήματα, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και μικρότερα σώματα.

«Σίγουρα μπορούμε να περιμένουμε ότι θα είναι σαν τη Γη σε μέγεθος και μάζα, ότι θα έχουν ατμόσφαιρα, ωκεανούς και ηπείρους και δυνητικά θα φιλοξενούν ζωή· το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν η ζωή όντως έχει υπάρξει εκεί» σχολιάζει ο Δρ Μπάρι Τζόουνς του βρετανικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, επικεφαλής των ερευνητών.

Κατοικημένοι πλανήτες είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε τέτοια απόσταση από τον Ήλιο ώστε το νερό που διαθέτουν να βρίσκεται σε υγρή μορφή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να εισάγουν εικονικούς πλανήτες στο μέγεθος της Γης σε κατάλληλες τροχιές εντός των γνωστών πλανητικών συστημάτων.

Ανάλογα με τις επιμέρους παραμέτρους, η τύχη των πλανητών αυτών μπορούσε να μεταβάλλεται δραματικά. Για παράδειγμα, οι πλανήτες που βρέθηκαν στο ισχυρό βαρυτικό πεδίο γειτονικών αέριων γιγάντων συχνά απορρίπτονταν από το σύστημα και είτε ακολουθούσαν ανεξάρτητη πορεία είτε εισέρχονταν σε τροχιές εκτός της κατοικήσιμης ζώνης.

Οι προσομοιώσεις επαναλήφθηκαν για εννέα από τα γνωστά εξωηλιακά συστήματα και τα αποτελέσματα γενικεύθηκαν στο σύνολο των γνωστών συστημάτων.

Τα συμπεράσματα είναι πάντως είναι πιο αισιόδοξα από τα αποτελέσματα παρόμοιας μελέτης του Πανεπιστημίου του Πρίνστον που δημοσιεύτηκαν πέρυσι. Οι Αμερικανοί ερευνητές προβλέπουν ότι ζωντανοί οργανισμοί μπορούν να υπάρξουν σε λιγότερο από το 50% των γνωστών εξωηλιακών συστημάτων.

Οι νεώτερες εκτιμήσεις παρουσιάστηκαν στο βρετανικό Εθνικό Συνέδριο Αστρονομίας που πραγματοποιείται στο Μίλτον Κέις.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου