Παρασκευή 2 Απριλίου 2004

Ενδείξεις νερού και σε δεύτερη τοποθεσία του Αρη εντόπισε το Spirit της NASA

Ίχνη από τη «βούρτσα» (πάνω αριστερά) και του τρυπανιού του Spirit πάνω στον βράχο που κάποτε διαβρεχόταν από νερό   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Ο ρομποτικός γεωλόγος Spirit εντόπισε ενδείξεις ότι ο Κρατήρας Γκούσεβ του Αρη διέθετε κάποτε νερό, ανακοίνωσε την Παρασκευή η NASA, περίπου μία εβδομάδα αφότου το πανομοιότυπο Opportunity διαπίστωσε ότι η Ισημερινή Πεδιάδα καλυπτόταν από μια ρηχή θάλασσα.

Οι αναλύσεις που πραγματοποίησε το Spirit σε έναν μικρό βράχο δείχνουν ότι μικρές ποσότητες νερού είχαν κάποτε διέλθει μέσα από μικρές ρωγμές του πετρώματος, συγκολλώντας τα επιμέρους στρώματά του.

Ο όγκος του νερού στην περιοχή του κρατήρα ήταν σίγουρα μικρότερος από ό,τι στη θάλλασσα της Ισημερινής Πεδιάδας στην άλλη πλευρά του πλανήτη, διευκρίνισαν επιστήμονες της αποστολής σε συνέντευξη Τύπου στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Πριν από την αποστολή των δίδυμων ρομποτικών οχημάτων, οι πλανητολόγοι υπέθεταν ότι ο κρατήρας κάποτε φιλοξενούσε μια λίμνη. Αυτό φαίνεται ότι δεν ευσταθεί. Το τελευταίο εύρημα τoυ Spirit «ίσως είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στον Γκούσεβ» σχολίασε ο Χαπ ΜακΣουίν του Πανεπιστημίου του Τενεσί. «Ήταν δύσκολο να εντοπίσουμε ενδείξεις νερού στον κρατήρα» συνέχισε.

Σχεδόν στον αντίποδα του Κόκκινου Πλανήτη, το Opportunity έχει διανύσει απόσταση 540 μέτρων στην αρειανή επιφάνεια από την άφιξή του στις 23 Ιανουαρίου, τρεις εβδομάδες μετά την προσεδάφιση του Spirit.

Ο αρχικός στόχος ήταν κάθε ρομπότ να διανύσει συνολικά 600 μέτρα σε διάστημα τριών μηνών. Ωστόσο οι αποστολές έχουν ήδη παραταθεί, και οι προγραμματιστές των οχημάτων σχεδιάζουν να εξοπλίσουν τα οχήμρτα με νέο λογισμικό στις 6 Απριλίου, ώστε η περιήγηση να συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι.

Αν και τα δεδομένα που μετέδωσε το Opportunity υποδεικνύουν ότι ο Αρης θα μπορούσε πριν από εκατομμύρια χρόνια να φιλοξενήσει ζωή, οριστική απάντηση στο μεγάλο ερώτημα δεν αναμένεται πριν από το 2009, οπότε η NASA θα ξεκινήσει νέα αποστολή με στόχο να εντοπίσει βιοδηλωτικά ίχνη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου