Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005

Ομάδα διάσωσης θα βρίσκεται σε επιφυλακή στην επόμενη αποστολή της NASA


Τέσσερις αστροναύτες θα βρίσκονται σε επιφυλακή για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά στη διάρκεια της αποστολής του Discovery τον Μάιο, της πρώτης επανδρωμένης αποστολή της NASA μετά την καταστροφή του Columbia το 2003.

Η επιτροπή που διερεύνησε το ατύχημα υποχρέωσε τη NASA να αναπτύξει μεθόδους για την παρακολούθηση και την επιδιόρθωση του σκάφους σε τροχιά, αλλά και σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η επιστροφή είναι αδύνατη.

Μια αποστολή διάσωσης με το διαστημικό λεωφορείο Atlantis, η οποία πιθανώς θα χρειαζόταν την έγκριση του Αμερικανού προέδρου, θα ήταν ένα εγχείρημα δύσκολο και επικίνδυνο από μόνο του:

Η δεύτερη εκτόξευση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί εσπευσμένα, χωρίς τους συνήθεις ελέγχους, θέτονας σε κίνδυνο το πλήρωμα διάσωσης σε κίνδυνο.

Οι επτά αστροναύτες του πρώτου σκάφους, του Discovery, θα έπρεπε στο μεταξύ να αναζητήσουν καταφύγιο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για πλήρωμα δύο ατόμων. Και οι εννέα φιλοξενούμενοι θα ήλπιζαν ότι οι γεννήτρια οξυγόνου του σταθμού, η οποία παρουσιάζει συχνά βλάβες, θα λειτουργούσε σωστά.

Δεδομένου ότι ο σταθμός μπορεί να συνδεθεί μόνο με ένα διαστημικό λεωφορείο κάθε φορά, το Discovery θα έπρεπε να απομακρυνθεί με τηλεχειρισμό και να καταστραφεί στον ωκεανό ώστε να αφήσει τη θύρα πρόσδεσης ελεύθερη για την άφιξη του Atlantis.

Αν όλα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο, το Atlantis θα έπρεπε να επιστρέψει στη Γη με 11 επιβάτες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Και ακόμα και αν η NASA ολοκλήρωνε με επιτυχία τη διάσωση, η απώλεια του Discovery θα σήμαινε ότι το πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου θα τερματιζόταν πέντε χρόνια νωρίτερα από το σχέδιο.

Η εκτόξευση του Discovery προγραμματίζεται για τις 15 Μαΐου, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το σκάφος πάντως δεν μπορεί να αναχωρήσει αν το Atlantis δεν είναι έτοιμο για εκτόξευση έναν μήνα νωρίτερα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου