Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2006

Διαστημικό σκάφος σημαδεύει τη Γη με λέιζερ από απόσταση ρεκόρ


Σκάφος της NASA που βρίσκεται καθ οδόν για τον Ερμή κατάφερε να σημαδέψει τη Γη με μια δέσμη λέιζερ και να στείλει έτσι σήματα στο κέντρο ελέγχου από την απόσταση-ρεκόρ των 24 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ανακοίνωσαν ερευνητές.΄

Τις επόμενες δεκαετίες, δίαυλοι λέιζερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διαπλανητικές επικοινωνίες, καθώς προσφέρουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης από τις ραδιοεπικοινωνίες ή τις δέσμες μικροκυμάτων, γράφουν στο Science οι υπεύθυνοι του σκάφους Messenger (Αγγελιοφόρος).

Το Messenger εκτοξεύτηκε το 2004 και αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2011 για να αναλύσει την ατμόσφαιρα και να χαρτογραφήσει την τοπογραφία του.

Για τον σκοπό αυτό είναι εφοδιασμένο με ένα υψομετρικό όργανο, το οποίο μεταδίδει παλμούς λέιζερ και μετρά το χρόνο που χρειάζεται η δέσμη να φτάσει στην επιφάνεια, να ανακλαστεί και να επιστρέψει στο σκάφος.

Η δοκιμή που περιγράφουν οι ερευνητές πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να δοκιμαστεί αυτό το αποστασιόμετρο λέιζερ.

Το Mercurry εξέπεμπεψε σύντομους παλμούς λέιζερ οι οποίοι καταγράφηκαν από το Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Διανύοντας απόσταση 24 εκατ. χιλιομέτρων, η στενή δέσμη «άνοιξε» και, φτάνοντας στη Γη, είχε διάμετρο 1.900 χιλιόμετρα.

Το γεγονός ότι το σκάφος κατάφερε να σκοπεύσει στο κέντρο από τόσο μεγάλη απόσταση, αλλά και να λάβει το σήμα της απάντησης, είναι ένα σημαντικό τεχνικό επίτευγμα, σχολιάζουν οι ερευνητές.

Σήμερα, οι περισσότερες διαστημικές αποστολές χρησιμοποιούν πομποδέκτες μικροκυμάτων, οι οποίοι διευκολύνουν την επικοινωνία επειδή η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διαδίδεται σφαιρικά στο χώρο και δεν χρειάζεται να εστιαστεί. Το μειονέκτημα, όμως, είναι η χαμηλή ταχύτητα μετάδοσης. O δορυφόρος Mars Odyssey, για παράδειγμα, μεταδίδει δεδομένα με ρυθμό μόλις 128Kbit/sec.

Σύμφωνα με το BBC, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν δημιουργηθεί μόνο έναν ακόμα διαπλανητικός δίαυλο, το 1992, όταν δύο επίγεια λέιζερ ανιχνεύθηκαν από τις κάμερες του σκάφους Galileo από απόσταση έξι εκατ. χιλιομέτρων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου