Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2006

Νέα δεδομένα για την Αστρονομία δημιουργεί ο «δέκατος πλανήτης»


Νέα δεδομένα για τα σχολικά βιβλία της Αστρονομίας δημιουργεί η διαπίστωση ότι το αντικείμενο που ανακαλύφθηκε στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος είναι κατά 700 χιλιόμετρα μεγαλύτερο σε διάμετρο από τον ένατο πλανήτη, τον Πλούτωνα.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα εάν θα δεχτούν το νέο πλανήτη στην οικογένεια του ηλιακού μας συστήματος, οπότε θα έχουμε δέκα πλανήτες, ή εάν θα τον απορρίψουν, μαζί όμως με τον Πλούτωνα, οπότε θα περιοριστούμε στους οκτώ πλανήτες.


Σύμφωνα με μελέτη Γερμανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην βρετανική επιθεώρησης Nature, το αντικείμενο που προσωρινά ονομάστηκε 2003-UB313 έχει διάμετρο γύρω στα 3.000χλμ. έναντι 2.300χλμ. του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος, δηλαδή του Πλούτωνα.

«Καθώς το 2003-UB313 είναι μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα, θα ήταν δύσκολο να υποστηριχθεί να μην ταξινομηθεί στην κατηγορία των πλανητών», εκτιμά ο αστροφυσικός Φρανκ Μπερτόλντι του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Το 2003-UB313 βρίσκεται σε απόσταση 15 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, μακριά αλλά εντός της ζώνης Kuiper, έναν δακτύλιο γεμάτο πάγο και βράχους που αποτελεί το μεγαλύτερο καταφύγιο κομητών.

Η επιστημονική κοινότητα έχει έναν αυξανόμενο αριθμό μελών που εκτιμούν ότι ο Πλούτωνας είναι επίσης ένα αντικείμενο της ζώνης Kuiper και, ως εκ τούτου, δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί πλανήτης.

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (ΙΑU) που αποφασίζει για τις ταξινομήσεις των πλανητών, συζητά για το μέλλον τόσο του 2003-UB313 όσο και του Πλούτωνα. Αγνωστο παραμένει όμως πότε θα ξεκαθαρίσει το εάν το ηλιακό μας σύστημα έχει οκτώ ή δέκα πλανήτες.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου