Πέμπτη 16 Μαρτίου 2006

Οι ρομποτικοί γεωλόγοι του Αρη εξοπλίζονται με φωτογραφικό γούστο


Τα δίδυμα ρομπότ της NASA που περιηγούνται στον Αρη από το 2004 θα αναβαθμιστούν το καλοκαίρι με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα τους επιτρέψει να αναγνωρίζουν και να φωτογραφίζουν αυτόματα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του εξωγήινου τοπίου.

Από τον Ιανουάριο του 2004 έως σήμερα, το Spirit και το Opportunity έχουν μεταδώσει πάνω από 100.000 φωτογραφίες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των δεδομένων της αποστολής. Όμως τα ρομπότ μπορούν να μεταδίδουν περιορισμένο όγκο δεδομένων κάθε ημέρα, και πολλές φωτογραφίες είναι απλά αδιάφορες.

Το λογισμικό αναμένεται να πενταπλασιάσει τον αριθμό των φωτογραφιών που μεταδίδουν τα ρομπότ και παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον, εκτιμά ο Στιβ Τσιέν, ειδικός σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, που ανέπτυξε το σύστημα στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Όπως αναφέρει το Nature.com, οι επιστήμονες της αποστολής ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα λεπτά σύννεφα που εμφανίζονται μερικές φορές στην αραιή αρειανή ατμόσφαιρα, καθώς και για τους αμμοστρόβιλους που κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι ερευνητές χρειάστηκαν έναν χρόνο για να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν το λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα αντίγραφο των ρομπότ που παρέμεινε στη Γη. Ο ανανεωμένος κώδικας θα βελτιώσει παράλληλα και το σύστημα πλοήγησης των τροχοφόρων ρομπότ, το οποίο είχε ανανεωθεί και σε παλαιότερη αναβάθμιση του λογισμικού το 2004.

Τα δύο οχήματα θα μπορούν να κινούνται ταχύτερα προς το στόχο τους και να εκτείνουν τους βραχίονές τους προς ενδιαφέροντες βράχους πριν ακόμα τους φτάσουν.

Η μετάδοση και η εγκατάσταση του λογισμικού στα ρομπότ αναμένεται να διαρκέσει πέντε ημέρες.

Το σύστημα παρουσιάστηκε στις 16 μαρτίου στο Συνέδριο Πλανητικής και Σεληνιακής Επιστήμης που πραγματοποιείται στο Λιγκ Σίτι του Τέξας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου