Δευτέρα 27 Μαρτίου 2006

«Πρώτο φως» για τον νέο Αναγνωριστικό Δορυφόρο του Αρη


Οι κάμερες υψηλής ανάλυσης στο τελευταίο σκάφος της NASA που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη μετέδωσαν τις πρώτες εικόνες, μια ευοίωνη ένδειξη για τη νέα αποστολή χαρτογράφησης του πλανήτη.

Το Mars Reconneaissance Orbiter (Αναγωριστικός Δορυφόρος του Αρη) είδε την Πέμπτη το «πρώτο φως», σύμφωνα με την ορολογία των αστρονόμων, σε απόσταση σχεδόν 2.500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια.

Ένα μωσαϊκό από δέκα επιμέρους φωτογραφίες απεικονίζει μια περιοχή 49,8 επί 18,8 χιλιομέτρων στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου, ανακοίνωσε το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Τα μικρότερα αντικείμενα που διακρίνονται έχουν πλάτος περίπου 7,5 μέτρα, ωστόσο το διακριτικό όριο των καμερών αναμένεται να φτάσει το ένα μέτρο όταν το σκάφος βρεθεί στην τελική «τροχιά χαρτογράφησης».

Το MRO έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη στις 10 Μαρτίου και τέθηκε σε μια γιγάντια ελλειπτική τροχιά. Τους επόμενους μήνες θα «βουτά» περιοδικά στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, σε μια διαδικασία επιβράδυνσης «αεροπέδησης» που θα το φέρει τελικά σε μια κυκλική τροχιά σε ύψος 254 χιλιομέτρων.

Η επιστημονική φάση της αποστολής είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το Νοέμβριο. Το σκάφος θα αναζητήσει νερό στο υπέδαφος, θα χαρτογραφήσει τα μέταλλα της επιφάνειας και θα αναζητήσει υποψήφια σημεία προσεδάφισης για μελλοντικές αποστολές.

Χάρη στην υψηλή ταχύτητα μετάδοσης που προσφέρει η κεραία υψηλής απολαβής, το MRO θα χρησιμεύσει επίσης ως αναμεταδότης για επικοινωνία με τα άλλα τρία σκάφη που περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη.

Οι πρώτες εικόνες είναι ήδη συγκρίσιμες σε ανάλυση με τις φωτογραφίες που μεταδίδει το Mars Global Surveyor της NASA, σε τροχιά γύρω από τον Αρη από το 1997.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου