Δευτέρα 29 Μαΐου 2006

Ο ΟΗΕ ανέβαλε την απόφαση για καταστροφή των τελευταίων δειγμάτων ευλογιάς


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να μην προτείνει άμεσα νέα ημερομηνία για την καταστροφή των τελευταίων δειγμάτων του επικίνδυνου ιού της ευλογιάς που φυλάσσονται στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ο ιός εξαλείφθηκε από τον πλανήτη το 1979, ωστόσο πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να επανεμφανιστεί και να χρησμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο.

Δείγματα του ιού φυλάσσονται σήμερα σε εργαστήρια Επιπέδου 4 -το ανώτατο επίπεδο βιοασφάλειας- στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα και στο Ινστιτούτο Ιικών Παρασκευασμάτων στη Σιβηρία. ΗΠΑ και Ρωσία έχουν επανηλειλημένα αρνηθεί να καταστρέψουν τις καλλιέργειες, με το επιχείρημα ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την περίπτωση επανεμφάνισης της ασθένειας.

Ο ιός Variola της ευλογιάς υπολογίζεται ότι σκότωσε 300 με 500 εκατομμύρια ανθρώπους στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Θεραπεία δεν υπάρχει, και δεδομένου ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών σταμάτησε στα τέλη της δεκατίας του 1970, ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν διαθέτει καμία ανοσία.

Στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το Σάβατο, οι 192 χώρες-μέλη απέτυχαν να καταλήξουν σε νέο ψήφισμα το οποίο θα πρότεινε νέα ημερομηνία για την καταστροφή των καλλιεργειών.

«Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις -μέσα στην αίθουσα, έξω από την αίθουσα, μπροστά στον ανελκυστήρα, ακόμα και στις τουαλέτες» δήλωσε στο Reuters ο Ταϊλανδός Σουίτ Βιλμπουλπολπρασέτ, επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας εργασίας.

Το κείμενο του ψηφίσματος θα επανεξεταστεί τον Ιανουάριο.

Εκπρόσωποι του CDC δήλωσαν πως Αμερικανοί επιστήμονες αναλύουν τον ιό για να αναπτύξουν νέες θεραπείες ή εμβόλια.

Μεγάλες ποσότητες του ιού πιστεύεται ότι είχαν παρασκευαστεί στο μυστικό εργαστήριο βιολογικών όπλων Biopreparat της Σοβιετικής Ένωσης, και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά μη καταγεγραμμένα δείγματα του Variola.

Ένα από τα τελευταία θύματα του ιού, το Σεπτέμβριο του 1978, ήταν η Βρετανιδα φωτογράφος Τζάνετ Πάρκερ, η οποία μολύνθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγκχαμ, όταν ο ιός διέρρευσε μυστηριωδώς από εργαστήριο υψηλής ασφάλειας σε άλλο όροφο του κτιρίου.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου