Τρίτη 20 Ιουνίου 2006

Κινέζος στο φεγγάρι έως το 2024, υπόσχεται το Πεκίνο

Διαφημιστική αφίσα του διαστημικού προγράμματος σε δρόμο του Πεκίνο. Οι φιλοδοξίες είναι υψηλές

Η Κίνα δίνει νέα ώθηση στο διαστημικό της πρόγραμμα με στόχο να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2024, δήλωσαν σε τοπικά μέσα αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Η πρώτη φάση του προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης, που βαφτίστηκε «Τσανγκ ε» από το όνομα ενός μυθικού πλάσματος που ζει στη Σελήνη, ξεκινά το 2007 με την εκτόξευση ενός σκάφους δύο τόνων που θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για τουλάχιστον ένα χρόνο, προκειμένου να φωτογραφίσει την επιφάνεια και να χαρτογραφήσει τα ορυκτά της.

Στην επόμενη φάση, το διάστημα 2017-2020, θα πραγματοποιηθεί ρομποτική αποστολή με στόχο τη μεταφορά δειγμάτων εδάφους πίσω στη Γη, δήλωσαν αξιωματούχοι του προγράμματος στην Ημερησία της σανγκάης και στην Γουέν Γουέι Πο του Χονγκ Κονγκ.

Το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα του Πεκίνου γνώρισε τη σημαντικότερη επιτυχία του το 2003, όταν η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, που πραγματοποίησε επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά. Για το 2008 προγραμματίζεται η τρίτη επανδρωμένη αποστολή, η οποία πιθανώς θα περιλαμβάνει και τον πρώτο διαστημικό περίπατο.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, σκοπεύουν να επιστρέψουν στη Σελήνη με νέο όχημα το 2018, σχεδόν μισό αιώνα μετά την πρώτη άφιξη ανθρώπων στο δορυφόρο. Το σκάφος που θα χρησιμοποιηθεί, διάδοχος του διαστημικού λεωφορείου, θα είναι έτοιμο για πτήσεις σε τροχιά το νωρίτερο το 2012.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου