Πέμπτη 22 Ιουνίου 2006

Απειλή για τη διεθνή ειρήνη θεωρείται η ενδεχόμενη πυραυλική δοκιμή της Β.Κορέας


Πλοία και αεροπλάνα στέλνει η Ιαπωνία για να παρακολουθεί τις κινήσεις της Β.Κορέας εν όψει της ενδεχόμενης εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Την έντονη ανησυχία της για την πυραυλική δοκιμή εξέφρασε η Κίνα και οι ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να μεταπείσει την Πιονγιάνγκ.

«Ανησυχούμε πολύ με την παρούσα κατάσταση. Προτρέπουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν περισσότερα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζιανγκ Γιου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρήσουν μία πιθανή δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα ως σαφή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, δήλωσε εξάλλου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η εκτόξευση ενός πυραύλου, ιδιαιτέρως όταν περνάει πάνω από το ιαπωνικό έδαφος, είναι σαφώς μία απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε» είπε ο Τζον Μπόλτον, μιλώντας στο CNN.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενδείξεις που υπάρχουν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για τη δοκιμαστική βολή του βαλιστικού πυραύλου, αλλά παραδέχτηκε ότι η Ουάσινγκτον δεν γνωρίζει το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να φέρει ο συγκεκριμένος πύραυλος.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία στέλνει πλοία και αεροπλάνα για να παρακολουθεί τις κινήσεις της Πιονγιάνγκ, αλλά δεν δέχεται τις πληροφορίες ότι οι Βορειοκορεάτες μπορούν να βάλουν πυρηνική κεφαλή στον πύραυλο.

«Αυτή τη χρονική στιγμή είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι η Βόρειος Κορέα έχει την τεχνολογία. Χρειάζεται όμως πολύ προηγμένη τεχνολογία για να ελαχιστοποιηθεί ένα πυρηνικό όπλο, προκειμένου να φορτωθεί σε μία πυραυλική κεφαλή» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιασουχίσα Σιοζάκι.




Προειδοποίηση της Β.Κορέας προς ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών πάνω από το έδαφός της, επισημαίνοντας ότι αυξάνεται η πιθανότητα σύγκρουσης στον αέρα.

«Εξαιτίας της παράνομης εισβολής και κατασκοπευτικής δραστηριότητας των αμερικανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο μας, έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση Βορειοκορεατών αξιωματούχων που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν πληροφορίες περί συντριβής αμερικανικού αεροσκάφους στη Βόρειο Κορέα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου