Δευτέρα 14 Αυγούστου 2006

Νέος ορισμός για τους πλανήτες θα κρίνει την τύχη του Πλούτωνα


Το Ηλιακό Σύστημα περνά κρίση ταυτότητας: Οι αστρονόμοι αναγκάζονται να δημιουργήσουν τον πρώτο ορισμό για τους πλανήτες, καθώς η ανακάλυψη ενός σώματος μεγαλύτερου από τον Πλούτωνα αλλάζει τα δεδομένα.

Περίπου 3.000 αστρονόμοι και επιστήμονες από άλλα πεδία συναντώνται αυτή την εβδομάδα στην Πράγα στο συνέδριο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, με βασικό ερώτημα προς απάντηση «Τι είναι πλανήτης;».

Στη διάρκεια της 12ήμερης συνάντησης οι επιστήμονες θα πρέπει είτε να διαγράψουν από τη λίστα των πλανητών τον Πλούτωνα -μικρότερο από τη Σελήνη- είτε να βαπτίσουν πλανήτη ένα ακόμα σώμα, πιθανώς και δεκάδες περισσότερα.

Η διαφωνία υπήρχε εξαρχής, από την ανακάλυψη του Πλούτωνα το 1930, ωστόσο εντάθηκε πέρυσι το καλοκαίρι όταν ο Μάικλ Μπράουν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ανακάλυψε ένα σώμα που, σύμφωνα με παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, έχει διάμετρο 2.398 χλμ, περίπου 113 χλμ μεγαλύτερη του Πλούτωνα.

Ο Δρ Μπράουν βάφτισε το σώμα Ζίνα, από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Μέχρι να καθοριστεί το επίσημο όνομα, τυπικά είναι το «2003 UB313».

Όπως και ο Πλούτωνας, η Ζίνα βρίσκεται στη Ζώνη του Κούιπερ, έναν δακτύλιο πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα που βρίθει από κομήτες και παγωμένα σώματα.

Η επιτροπή που θα συντάξει το νέο ορισμό θα πρέπει να λάβει υπόψη και τους πλανήτες που ανακαλύπτονται γύρω από μακρινά άστρα. Οι περισσότεροι μεγαλύτεροι από τον Δία, ορισμένοι κάτι ανάμεσα σε πλανήτη και αποτυχημένο άστρο.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός και να δημιουργηθούν πολλές κατηγορίες πλανητών ανάλογα με τη σύστασή τους, όπως υπάρχουν και πολλές κατηγορίες άστρων. Ο Δίας θα ήταν έτσι ένας «γιγάντιος αέριος πλανήτης», ενώ ο Πλούτωνας και η Ζίνα «παγωμένοι πλανήτες νάνοι».

Πάντως όποιος και αν είναι ο ορισμός του πλανήτη, θα πρόκειται απλώς για μια σύμβαση που βοηθά το έργο των αστρονόμων και τους εκπαιδευτικούς. Η ουσία των νέων παρατηρήσεων είναι ότι το Ηλιακό Σύστημα είναι πλουσιότερο και πιο μυστηριώδες από ό,τι νομίζαμε.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου