Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2006

Δεν θα επιτρέψουμε μία «πυρηνική» Βόρειο Κορέα, διαμηνύει η κυβέρνηση Μπους


«Η Β.Κορέα πρέπει να διαλέξει εάν θέλει να έχει ένα μέλλον ή πυρηνικά όπλα. Δεν μπορεί να έχει και τα δύο»... Η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει τη στάση της μετά την προαναγγελία της Πιονγιάνγκ για διενέργεια πυρηνικής δοκιμής, ενώ η Σεούλ επιλέγει τακτική με «καρότο και μαστίγιο».

Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός διαμεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ διεμήνυσε την Πέμπτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να δεχθούν μία «πυρηνική» Βόρειο Κορέα, δίχως να δώσει κάποιο στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η κυβέρνηση Μπους εφόσον η Βόρειος Κορέα προχωρήσει όντως σε πυρηνική δοκιμή.

Πληροφορίες από την Ιαπωνία θέλουν αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ικανό να ανιχνεύει την ραδιενέργεια στον άερα, να έχει απογειωθεί από την αμερικανική βάση στην Καντένα της νήσου Οκινάουα, αναζητώντας ενδείξεις μίας πιθανής πυρηνικής δοκιμής από την Πιονγιάνγκ.

Από πλευράς Ευρώπης, ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε την Πέμπτη πως η Ένωση θλίβεται για την ανακοίνωση της Βορείου Κορέας και θα στηρίξει οποιαδήποτε ενέργεια των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ επιζητούν ηχηρή συντονισμένη φωνή κατά των σχεδίων του βορειοκορεατικού καθεστώτος, όμως οι συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη είναι μέχρι στιγμής ατελείς. Η Ιαπωνία ηγείται της προσπάθειας για συμφωνία σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα περιέχει σκληρή γλώσσα κατά της Πιονγιάνγκ.

Ωστόσο, η Κίνα έχει απευθύνει έκκληση για ηρεμία ζητώντας διευθέτηση του προβλήματος στο πλαίσιο εξαμερών διαπραγματεύσεων. Από πλευράς της, η Ρωσία δηλώνει ότι βρίσκεται σε άμεση επαφή με το καθεστώς της Βορείου Κορέας προκειμένου να προλάβει την πραγματοποίηση μίας πυρηνικής δοκιμής.

Ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός Σέντζο Αμπε πρόκειται να επισκεφθεί εντός της εβδομάδας την Κίνα και τη Νότιο Κορέα για συνομιλίες σχετικά με τη νέα κρίση που έχει ανακύψει.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου-Χιουν διέταξε την Πέμπτη την κυβέρνησή του να στείλει «σκληρή προειδοποίηση» προς τη Β.Κορέα για τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης πυρηνικής δοκιμής, μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, έχει ζητήσει να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί η δοκιμή.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές προσκείμενες στον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Yonhap μετέδωσε επίσης πως ο Ρο Μου-Χιουν έχει δώσει εντολή και για την κατάρτιση σχεδίου σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Πάντως, η Σεούλ εξακολουθεί να αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Πιονγιάνγκ, ώστε να συνδράμει τους πληγέντες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν φέτος το καλοκαίρι. Στις πλημμύρες αυτές χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου