Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006

Στην πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων προχώρησε η Β.Κορέα


Η Β.Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προχώρησε στην πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων, παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας τις προηγούμενες ημέρες. Η Β.Κορέα αποτελεί την ένατη χώρα -μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Βρετανία, την Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ- που γίνεται γνωστό ότι κατέχει πυρηνικά όπλα.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β.Κορέας, η υπόγεια δοκιμή πραγματοποιήθηκε με 100% επιτυχία, «λόγω της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας μας».

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Θα συμβάλλει στην υπεράσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο και την ευρύτερη περιοχή» επισημαίνει το πρακτορείο KCNA.

Σεισμογραφικό ινστιτούτο της Ν.Κορέας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που δεν οφείλεται σε φυσικό φαινόμενο. Επιπλέον, το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ έκαναν λόγο για δόνηση 4,2 βαθμών και η Ιαπωνία για σεισμό 4,9 Ρίχτερ. Επιβεβαίωση ήλθε και από την Αυστραλία.

Το γεγονός ότι όντως σημειώθηκε πυρηνική δοκιμή επιβεβαιώθηκε από τις ΗΠΑ, τη Ν.Κορέα και τη Ρωσία. Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε έντονα στην είδηση της πυρηνικής δοκιμής και ζήτησε αυστηρή απόφαση κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Υπό το βάρος της κατάστασης έκακτη συνεδρίαση σε επίπεδο πρεσβευτών συγκάλεσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Έντονη ήταν και η αντίδραση του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο της Ν.Κορέας, η υπόγεια έκρηξη ήταν ισοδύναμη με 550 τόνους ΤΝΤ -η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα ήταν ισοδύναμη με 15.000 τόνους ΤΝΤ και στο Ναγκασάκι με 21.000 τόνους ΤΝΤ.



Εξετάζονται μέτρα για την «πρόκληση» της Β.Κορέας
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου δήλωσε ότι «πυρηνική δοκιμή από τη Β.Κορέα θα συνιστούσε προκλητική ενέργεια περιφρόνησης της θέλησης της διεθνούς κοινότητας» και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να προστατεύσει τους συμμάχους τους στην περιοχή.

Ο Τ.Σνόου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως για να «απαντήσει σε αυτήν την απρόκλητη ενέργεια» και τόνισε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως το Πεκίνο, που είχε ενημερωθεί από την Πιονγιάνγκ για την επικείμενη πυρηνική δοκιμή, ενημέρωσαν τις ΗΠΑ 20 λεπτά πριν από την διεξαγωγή της.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ν.Κορέας συμφώνησαν ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή κατάσταση και συζήτησαν για το ενδεχόμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ανώτατος Ρώσος αξιωματικός του Στρατού επιβεβαίωσε την πυρηνική δοκιμή, σημειώνοντας ότι «είναι 100% βέβαιο πως σημειώθηκε υπόγεια πυρηνική έκρηξη». Τα συστήματα της χώρας «εντόπισαν την δοκιμή πυρηνικού όπλου στην Β.Κορέα» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-Tass.

To υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει αμέσως στις συνομιλίες για τα πυρηνικά και ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τις υπόλοιπες χώρες.

Τη δοκιμή καταδίκασαν και οι Ευρωπαίοι. Η φινλανδική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι η δοκιμή αποτελεί «προκλητική ενέργεια» και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου προκειμένου να υπάρξει μια «αποφασιστική διεθνής απάντηση».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί δήλωσε: «Η Γαλλία καταδικάζει αυστηρά τη σημερινή πυρηνική δοκιμή από τη Β.Κορέα. Αυτή τέθει σοβαρό πρόβλημα στην διεθνή ασφάλεια. Το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 6 Οκτωβρίου είχε προειδοποιήσει τη Β.Κορέα και τώρα είναι πάλι στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει πολύ αυστηρά.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάϊερ δήλωσε ότι η Β.Κορέα «συνεχίζει να ακολουθεί λανθασμένο δρόμο που την οδηγεί σε μεγαλύτερη απομόνωση διεθνώς. Ζητούμε από τη βορειοκορεατική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως το πρόγραμμα των εξοπλισμών και των πυρηνικών πυραύλων και να μην πραγματοποιήσει νέες δοκιμές». Παράλληλα, το Βερολίνο τάχθηκε υπέρ της αποφασιστικής αντίδρασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε χαρακτήρισε την κίνηση της Πιονγιάνγκ ασυγχώρητη και τάχθηκε υπέρ της λήψης σκληρών μέτρων από το Συμβουλίο Ασφαλείας. Από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποίησε ιστορική συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Ρο Μου-χιουν, ο Αμπε προειδοποίησε για μία «επικίνδυνη πυρηνική εποχή» μετά την κίνηση της Πιονγιάνγκ.

Την αντίθεσή της στην ενέργεια της Πιονγιάνγκ εξέφρασε και η Κίνα. Το υπουργείο εξωτερικών της χώρας τόνισε ότι «η Κίνα αντιτίθεται αποφασιστικά στην πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας και ελπίζει ότι η Β.Κορέα θα επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες. Η διατήρηση της σταθερότητας στην Βορειοανατολική Ασία είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου-Χιούν δήλωσε ότι πρόκειται για κρίσιμη κατάσταση που απειλεί την σταθερότητα της περιοχής και τόνισε ότι μετά από τα γεγονότα είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστούν οι προσπάθειες προσέγγισης με την Πιονγιάνγκ.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη πτώση παρουσίασαν τα μεγαλύτερα ασιατικά Χρηματιστήρια, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόγειας πυρηνικής δοκιμής στη Βόρεια Κορέα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου