Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2006

Ρωσία και Κίνα θα συνεργαστούν στις διαστημικές επιχειρήσεις


Η Ρωσία σκοπεύει να συνεργαστεί με την Κίνα σε ρομποτικές αποστολές στη Σελήνη και άλλες διαστημικές επιχειρήσεις, δήλωσαν την Πέμπτη Ρώσοι αξιωματούχοι.

«Περνάμε από τη συνεργασία σε τεχνολογικά στοιχεία και συσκευές στο σχεδιασμό μεγάλων επιστημονικών προγραμμάτων στη διαστημική έρευνα», ανακοίνωσε ο Γιούρι Νοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos), μιλώντας σε ρωσική έκθεση στο Πεκίνο.

Πρόσθεσε ότι ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει με την Κίνα συμφωνίες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Νοσένκο, η Ρωσία συμφώνησε να βοηθήσει την Κίνα στο πρόγραμμα σεληνιακής έρευνας και αποδέχθηκε τη συμμετοχή της Κίνας στη μη επανδρωμένη αποστολή για συλλογή και επιστροφή δειγμάτων από το δορυφόρο του Αρη, Φόβο.

Η Κίνα θα κατασκευάσει έναν μίνι-δορυφόρο που θα μεταφερθεί από το ρωσικό σκάφος και θα απελευθερωθεί κοντά στον Αρη για μετρήσεις, δήλωσε ο Γκεόργκι Πόλισουκ, πρόεδρος της εταιρείας NPO Lavochkin, που μετέχει στην αποστολή. Η εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2009.

Ο Πόλισουκ είπε επίσης ότι το Πεκίνο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει αργότερα σε μια ρομποτική αποστολή στον Αρη.

Η Κίνα βασίστηκε σε ρωσική τεχνολογία για να γίνει το 2003 η τρίτη χώρα που στέλνει ανθρώπους σε τροχιά, έπειτα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η κάψουλα Shenzhou θυμίζει έντομα το ρωσικό σκάφος Soyuz.

Η επόμενη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας σε τροχιά αναμένεται το 2007. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επίσης ότι η χώρα σχεδιάζει το δικό της διαστημικό σταθμό και προγραμματίζει ρομποτική αποστολή στη Σελήνη το 2010.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου