Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2006

Η NASA έχασε επαφή με το Global Surveyor στον Άρη


Η NASA έχει χάσει επαφή με τον δορυφόρο Mars Global Surveyor εδώ και μια εβδομάδα, ωστόσο οι υπεύθυνοι της αποστολής δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα αποκαταστήσουν την επαφή με το 10χρονο σκάφος, το γηραιότερο που μελετά τον Κόκκινο Πλανήτη.

Στις 2 Νοεμβρίου, το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια έλαβε σήμα με το οποίο ο δορυφόρος ανέφερε βλάβη στον κινητήρα που διατηρεί προσανατολισμένο έναν από τους ηλιακούς συλλέκτες. Το λογισμικό του σκάφους ενεργοποίησε τα εφεδρικά συστήματα, ωστόσο η επαφή χάθηκε τις επόμενες δύο ημέρες.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ελήφθη ένα σήμα που δεν περιλάμβανε δεδομένα και υποδείκνυε ότι το Mars Globar Surveyor είχε τεθεί αυτόματα σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας. Στην κατάσταση αυτή ολόκληρος ο δορυφόρος στρέφεται προς τον Ήλιο, για να εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια, δυσχεραίνοντας την επικοινωνία με τη Γη.

Οι υπεύθυνοι έδωσαν εντολή να προσανατολιστεί προς τη Γη ένας από τους πομπούς του σκάφους, ωστόσο επιβεβαίωση δεν έχει ακόμα ληφθεί.

Το Mars Global Surveyor εκτοξεύτηκε στις 7 Νοεμβρίου 1996 με αποστολή να χαρτογραφήσει τον Αρη για διάστημα ενός αρειανού έτους, περίπου δύο γήινα χρόνια. Ο δορυφόρος μεταξύ άλλων ανακάλυψε φαράγγια τα οποία φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν από τη ροή νερού, περιοχές με αποθέσεις μεταλλικών αλάτων που σχετίζονται με το νερό, καθώς και υποψήφιες τοποθεσίες προσεδάφισης για μελλοντικές αποστολές.

Η αποστολή παρατάθηκε στα δέκα χρόνια και το Mars Global Surveyor είναι σήμερα ένα από τα έξι σκάφη που παραμένουν ενεργά στον Αρη. Σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη βρίσκονται επίσης το Mars Odyssey και το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, καθώς και το Mars Express της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), ενώ στο έδαφος κινούνται τα δίδυμα ρομπότ της NASA Opportunity και Spirit.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου