Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2006

Η Ρωσία πρόθυμη να συνεργαστεί με τη NASA στις νέες αποστολές στη Σελήνη


Η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη NASA «επί ίσοις όροις» στο νέο αμερικανικό πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης, που περιλαμβάνει την κατασκευή μόνιμης βάσης το 2024. Η Μόσχα προτιμά πάντως να προσφέρει τεχνογνωσία αντί χρήματα.

Οι συνομιλίες για την πιθανή συνεργασία έχουν ξεκινήσει και η Ρωσία ελπίζει να υπάρξει συμφωνία τους προσεχείς μήνες, δήλωσε εκπρόσωπος της Roskosmos, της διαστημικής υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Επιθυμούμε η συμφωνία να ανακλά τη θέση της Ρωσίας ως ισχυρής δύναμης στο Διάστημα» είπε ο Ιγκόρ Πανάριν.

Η NASA ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να ξεκινήσει νέα σειρά αποστολών στη Σελήνη το 2020, με τετραμελές πλήρωμα, και να κατασκευάσει μια μόνιμη μικτή βάση σε έναν από τους πόλους του φεγγαριού που θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί μόνιμο προσωπικό το 2024.

Ο Πανάριν δήλωσε ότι η συνεργασία με τη NASA θα μπορούσε να βασιστεί στο μοντέλο της συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) για εμπορικές εκτοξεύσεις των ρωσικών Soyuz από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Πέρυσι, η NASA είχε εκτιμήσει ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη θα κοστίσει 104 δισ. δολάρια. Εκτιμήσεις για το κόστος του νέου προγράμματος στο σύνολό του δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Η αεροδιαστημική εταιρεία RKK Energiya, που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος, έχει προτείνει το δικό της πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης, που επίσης προβλέπει την κατασκευή μόνιμης βάσης, ωστόσο το φιλόδοξο σχέδιο δεν έχει λάβει την έγκριση της κυβέρνησης.

Η Ρωσία έχει πουλήσει στην Κίνα την τεχνογνωσία που αποτέλεσε τη βάση του διαστημικού της προγράμματος, με τρεις επανδρωμένες αποστολές σε τροχιά το διάστημα 2003-2005. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν επίσης για την κινεζική ρομποτική αποστολή στη Σελήνη το 2010.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου