Παρασκευή 23 Ιουνίου 2006

Ύδρα και Νιξ, τα νέα φεγγάρια του Πλούτωνα


Γνωρίστε τους «νεώτερους» ένοικους του Ηλιακού Συστήματος: Ύδρα και Νιξ. Οι δύο δορυφόροι που ανακαλύφθηκαν πέρυσι να περιφέρονται γύρω από τον Πλούτωνα βαφτίστηκαν και επίσημα την περασμένη εβδομάδα με ονόματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

Μέχρι πέρυσι, οι επιστήμονες νόμιζαν ότι ο Πλούτωνας διαθέτει μόνο ένα φεγγάρι, τον Χάροντα. Όμως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε δύο ακόμα σώματα σε τροχιά, πολύ αμυδρότερα από τον Χάροντα και σε υπερδιπλάσια απόσταση από τον μικρό πλανήτη.

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2006

Απειλή για τη διεθνή ειρήνη θεωρείται η ενδεχόμενη πυραυλική δοκιμή της Β.Κορέας


Πλοία και αεροπλάνα στέλνει η Ιαπωνία για να παρακολουθεί τις κινήσεις της Β.Κορέας εν όψει της ενδεχόμενης εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Την έντονη ανησυχία της για την πυραυλική δοκιμή εξέφρασε η Κίνα και οι ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να μεταπείσει την Πιονγιάνγκ.

«Ανησυχούμε πολύ με την παρούσα κατάσταση. Προτρέπουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν περισσότερα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζιανγκ Γιου.

Τρίτη 20 Ιουνίου 2006

Κινέζος στο φεγγάρι έως το 2024, υπόσχεται το Πεκίνο

Διαφημιστική αφίσα του διαστημικού προγράμματος σε δρόμο του Πεκίνο. Οι φιλοδοξίες είναι υψηλές

Η Κίνα δίνει νέα ώθηση στο διαστημικό της πρόγραμμα με στόχο να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2024, δήλωσαν σε τοπικά μέσα αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Η πρώτη φάση του προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης, που βαφτίστηκε «Τσανγκ ε» από το όνομα ενός μυθικού πλάσματος που ζει στη Σελήνη, ξεκινά το 2007 με την εκτόξευση ενός σκάφους δύο τόνων που θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για τουλάχιστον ένα χρόνο, προκειμένου να φωτογραφίσει την επιφάνεια και να χαρτογραφήσει τα ορυκτά της.

Τρίτη 13 Ιουνίου 2006

Ο άνθρωπος θα κατοικήσει τον Άρη μέχρι το 2046 προβλέπει ο Στίβεν Χόκινγκ


Ο διακεκριμένος συγγραφέας και επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ εκτιμά ότι ο άνθρωπος θα έχει κατοικήσει τη Σελήνη μέσα σε 20 χρόνια και θα δημιουργήσει αποικία στον Αρη έως το 2046.

Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Χονγκ Κονγκ, ο Στίβεν Χόκινγκ επισήμανε ε ότι η εξερεύνηση του Διαστήματος θα είναι σημαντική για την επιβίωση του ανθρώπου εξαιτίας του φόβου ενός πυρηνικού πολέμου και του περιορισμού των φυσικών πόρων.