Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2006

Σωτηρία από το διάστημα «βλέπει» ο Χόκινγκ


 H ανθρωπότητα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Γη για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή της, προειδοποίησε ο καθηγητής αστροφυσικής Στίβεν Χόκινγκ.

«Αργά ή γρήγορα, καταστροφές όπως μια σύγκρουση με αστεροειδή ή ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να μας εξαφανίσουν όλους. Αλλά από τη στιγμή που θα επεκταθούμε στο διάστημα και θα δημιουργήσουμε ανεξάρτητες αποικίες, το μέλλον μας θα εξασφαλιστεί», δήλωσε ο Χόκινγκ σε συνέντευξή του στο BBC.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2006

Η NASA έχασε επαφή με το Global Surveyor στον Άρη


Η NASA έχει χάσει επαφή με τον δορυφόρο Mars Global Surveyor εδώ και μια εβδομάδα, ωστόσο οι υπεύθυνοι της αποστολής δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα αποκαταστήσουν την επαφή με το 10χρονο σκάφος, το γηραιότερο που μελετά τον Κόκκινο Πλανήτη.

Στις 2 Νοεμβρίου, το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια έλαβε σήμα με το οποίο ο δορυφόρος ανέφερε βλάβη στον κινητήρα που διατηρεί προσανατολισμένο έναν από τους ηλιακούς συλλέκτες. Το λογισμικό του σκάφους ενεργοποίησε τα εφεδρικά συστήματα, ωστόσο η επαφή χάθηκε τις επόμενες δύο ημέρες.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2006

Οι ωκεανοί γίνονται ανησυχητικά πιο όξινοι


Ένα φαινόμενο που θυμίζει την όξινη βροχή των δεκαετιών του 70 και του 80 απειλεί τώρα τους ωκεανούς, προειδοποίησαν επιστήμονες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στην Κένυα. Η οξύτητα του νερού αυξάνεται λόγω του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ωκεανοί έχουν ήδη απορροφήσει το ένα τρίτο της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου από τα αέρια που προκαλούν και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η διάλυση του διοξειδίου στο νερό αυξάνει την οξύτητα ανησυχητικά τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών αποτελεί σημαντική απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς» δήλωσε ο καθηγητής Στέφαν Ράμστορφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Φαινομένων του Πότσνταμ στη Γερμανία.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2006

Ρωσία και Κίνα θα συνεργαστούν στις διαστημικές επιχειρήσεις


Η Ρωσία σκοπεύει να συνεργαστεί με την Κίνα σε ρομποτικές αποστολές στη Σελήνη και άλλες διαστημικές επιχειρήσεις, δήλωσαν την Πέμπτη Ρώσοι αξιωματούχοι.

«Περνάμε από τη συνεργασία σε τεχνολογικά στοιχεία και συσκευές στο σχεδιασμό μεγάλων επιστημονικών προγραμμάτων στη διαστημική έρευνα», ανακοίνωσε ο Γιούρι Νοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos), μιλώντας σε ρωσική έκθεση στο Πεκίνο.

Πρόσθεσε ότι ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει με την Κίνα συμφωνίες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2006

Η Αφρική και η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή


Η παγκόσμια θέρμανση απειλεί ιδιαίτερα ορισμένες φτωχές χώρες της Αφρικής αλλά και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, δείχνουν στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στην Κένυα.

Τα αφρικανικά κράτη εκπέμπουν ελάχιστα αέρια του θερμοκηπίου, ωστόσο θα πληρώσουν ακριβά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που προκαλούν τα ανεπτυγμένα κράτη, προειδοποεί έκθεση του ΟΗΕ δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στο Ναϊρόμπι.

Τις σημαντικότερες καταστροφές αναμένεται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος της Αιθιοπίας, η Ρουάντα, το Μπουρούντι, ο Νίγηρας και το Τσαντ, αναφέρει το Reuters. Η ξηρασία θα καταστρέψει βασικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, το κεχρί και το σόργο, ενώ ολόκληρες πόλεις, όπως το Λάγος το Νταρ-ες-Σαλάμ και το Κέιπ Τάουν θα μπορούσαν να κατακλυστούν από το νερό καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2006

Επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα σχεδιάζει η Ινδία


Η κρατική διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ενέκρινε την Τρίτη την πραγματοποίηση της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής αποστολής της χώρας, η οποία προγραμματίζεται για το 2014.

Η απόφαση ελήφθη στη Μπάνγκαλορ, τεχνολογικό κέντρο της Ινδίας, όπου συναντήθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες για να συζητήσουν το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα.

Οι ειδικοί «θεώρησαν ομόφωνα ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για την Ινδία να αναλάβει μια επανδρωμένη αποστολή» αναφέρει ανακοίνωση του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO).

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προτείνει στροφή στην πυρηνική ενέργεια


Για τον κίνδυνο έλλειψης καυσίμων έως το 2030 προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στην ετήσια έκθεσή της, συνιστώντας στις κυβερνήσεις να στραφούν στην πυρηνική ενέργεια, ώστε να επιβραδύνουν τις κλιματικές αλλαγές και να ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια.

H IEA επισημαίνει αυτόν κίνδυνο, τονίζοντας την αύξηση της ζήτησης για καύσιμα από την Κίνα και την Ινδία. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ πριν το 2010 σε ό,τι αγορά την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το παγκόσμιο κλίμα.

«Βάσει των σημερινών τάσεων, είμαστε καθ οδόν για ένα βρώμικο, ακριβό και ασταθές ενεργειακό μέλλον» δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κλοντ Μαντίλ.

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2006

Πρωτοβουλία Μπλερ-Μέρκελ για την υπογραφή του διαδόχου του Κιότο


Τόνι Μπλερ και Ανγκελα Μέρκελ δεσμεύθηκαν να εργαστούν από κοινού προκειμένου να υπογραφεί η Συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το 2012. Βασικό ζητούμενο, η Συμφωνία να υπογραφεί από τις ΗΠΑ.

«Η αλλαγή του κλίματος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα» η καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.