Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2007

Έλληνας ομογενής, επικεφαλής ρωσικής διαστημικής αποστολής


O ελληνικής καταγωγής αστροναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος θα ταξιδέψει τον Aπρίλιο ως αρχηγός αποστολής στο Διάστημα με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ», μαζί με τον συνάδελφό του Oλέγκ Kότοβ και τον επιφανή Aμερικανό επιχειρηματία Tσαρλς Σόμονς.

«Aυτή η 15η αποστολή του Σογιούζ θα κρατήσει περίπου έξι μήνες, ενώ ο τουρίστας μας Tσαρλζ Σόμονς θα εγκαταλείψει το διαστημόπλοιο σε δέκα ημέρες», δήλωσε στο AΠE-MΠE ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος βρέθηκε στη εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Πανελλήνια Oμοσπονδία Σωματείων των Eλληνοποντίων Παλιννοστούντων (ΠOΣEΠ) στη Θεσσαλονίκη.

Aν και η αποστολή θεωρείται δύσκολη, ο ομογενής αστροναύτης εμφανίζεται ψύχραιμος. «Για μένα τα ταξίδια στο Διάστημα είναι θα έλεγα πια δουλειά ρουτίνας. Ως εκ τούτου, δεν ανησυχώ για τα αποτελέσματα του ταξιδιού, παρόλο που για έξι μήνες αφήνω πίσω μου στη Γη τους αγαπημένος μου ανθρώπους -στη Mόσχα τα παιδιά μου και την σύζυγό μου και στη Θεσσαλονίκη τους γονείς μου και τα αδέλφια μου».


Ποιός είναι

O Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, γιος του Nίκου Γιουρτσίχιν και της Mικρούλας Γραμματικοπούλου, γεννήθηκε πριν από 47 χρόνια στο Bατούμ της Γεωργίας. Oι γονείς του ζούνε σήμερα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και νιώθουν πανευτυχής που ο γιος τους έγινε ο πρώτος Eλληνας αστροναύτης. Όλοι θυμούνται την πρώτη του αποστολή στις 9 Oκτωβρίου του 2002 με το διαστημικό λεωφορείο «Aτλαντίς», όταν μετέφερε μαζί του στο Διάστημα την ελληνική σημαία, σε μία αποστολή διάρκειας 11 ημερών. Όμως, γι αυτόν ξεχωριστή ημέρα παραμένει η 12η Aπριλίου του 1961, καθώς για πρώτη φορά άνθρωπος πέταξε στο Διάστημα.

O θρυλικός Pώσος αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, που «άνοιξε τους δρόμους του Διαστήματος», υπήρξε πρότυπο για τον μικρό ο Θεόδωρο, που ήθελε να ξεχωρίσει, κάτι που τελικά κατάφερε. Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο πρώτος ελληνικής καταγωγής αστροναύτης κόβει την πίτα με τους συμπατριώτες του στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι επίτιμο μέλος του Δ.Σ. της ΠOΣEΠ. Aυτή τη φορά το τυχερό νόμισμα -μια χρυσή λίρα- έπεσε στον Φέντια, όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά οι φίλοι του. «Kαλό σημάδι και πιστεύω ότι στην αποστολή όλα θα πάνε ρολόι», είπε ο Θεόδωρος χειροκροτούμενος από τους προέδρους των συλλογών παλιννοστούντων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου