Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2007

Μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη σχεδιάζει η Βρετανία


Σχέδιο για την πραγματοποίηση αποστολής στο φεγγάρι, με τέσσερα μικρά «βλήματα» που θα προσκρούσουν στη σεληνιακή επιφάνεια, εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία χρηματοδότησης στη Βρετανία και θα μπορούσε να υλοποιηθεί το 2010.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από την εταιρεία της Surrey Satellite Technology και κατατέθηκε στο Ερευνητικό Συμβούλιο Μοριακής Φυσικής και Αστρονομίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κόστος των διαστημικών επιχειρήσεων μειωθεί αρκετά ώστε η αποστολή να είναι εφικτή.

Το σχέδιο, αναφέρει το BBC, περιλαμβάνει δύο διαδοχικές επισκέψεις στη Σελήνη. Η πρώτη αποστολή, με το όνομα Moonlight «Σεληνόφως» προβλέπει την εκτόξευση ενός σκάφους που θα απελευθερώσει στο διάστημα τέσσερις συσκευές σε μέγεθος βαλίτσας. Οι συσκευές θα προσκρούσουν στην σεληνιακή επιφάνεια με ταχύτητα 640 χλμ/ώρα και θα ανοίξουν κρατήτες βάθους δύο το μέτρων, εκθέτοντας το υπέδαφος για αναλύσεις.

Αν η πρώτη φάση επιτύχει, θα ακολουθήσει η δεύτερη αποστολή με το όνομα «Moonraker», η οποία θα προβλέπει προσελήνωση για να εξεταστούν σημεία κατάλληλα για επανδρωμένες αποστολές και δημιουργία βάσεων.

Ο υφυπουργός Επιστημών Μάλκομ Ουίξ δήλωσε αισιόδοξος για την ιδέα προβλέποντας ότι το διάστημα θα μπορούσε να έχει έναν αυξανόμενης σημασίας οικονομικό ρόλο στη Βρετανία.

Τα βρετανικά διαστημικά όνειρα υπέστησαν μια σοβαρή ήττα το 2003 με την αποτυχία της αποστολής Beagle 2 που είχε στόχο να ερευνήσει για ζωή στον Άρη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου