Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2007

Για σύντομη επίσκεψη στο Δία ετοιμάζεται το New Horizons της NASA


To New Horizons της NASA, το ταχύτερο διαστημικό σκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, ετοιμάζεται για ένα σύντομο πέρασμα από το Δία και τους δορυφόρους του, πριν συνεχίσει το μακρύ ταξίδι του προς τον Πλούτωνα.

Ένα χρόνο μετά την εκτόξευσή του στις 19 Ιανουαρίου 2006, το New Horizons θα πλησιάσει τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος στις 28 Φεβρουαρίου, σε απόσταση 2,3 εκατ. χιλιομέτρων, ανακοίνωσε η NASA σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης.

Διαγράφοντας μια καμπύλη διαδρομή καθώς περνά πίσω από το Δία, το σκάφος θα εκμεταλλευτεί το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη για να επιταχυνθεί στα 84.000 χλμ/ώρα και να συνεχίσει ταχύτερα το ταξίδι του προς τον Πλούτωνα, όπου αναμένεται το 2015. Η μανούβρα αυτή μειώνει τη διάκεια του ταξιδιού κατά τρία χρόνια.

Οι επιστήμονες της αποστολής σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τη σύντομη επίσκεψη και να πραγματοποιήσουν περίπου 700 παρατηρήσεις του Δία, των μεγάλων δορυφόρων του και των αμυδρών δακτυλίων του.

Ο Δίας έχει δεχθεί επισκέψεις από επτά άλλα σκάφη, ανάμεσά τους τα Voyager 1, Gallileo και Cassini, ωστόσο τα επτά όργανα του New Horizons θα επιτρέψουν πιο εξελιγμένες μετρήσεις. Το στόχαστρο του σκάφους θα βρεθούν:

* Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια θύελλα δύο φορές μεγαλύτερη από τη Γη που μαίνεται στον Δία εδώ και αιώνες. Οι παρατηρήσεις θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου της γιγάντιας μετεωρολογικής διαταραχής.

* Οι τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία -ο Γανυμήδης, η Καλλιστώ, η Ιώ με τα ενεργά της ηφαίστεια, και η Ευρώπη, όπου ένας τεράστιος ωκεανός ίσως κρύβεται κάτω από το κάλυμμα πάγου.

* Η μαγνητόσφαιρα του Δία, η οποία εκτείνεται σε απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη και θεωρείται η μεγαλύτερη δομή στο Ηλιακό Σύστημα.

* Οι αμυδροί δακτύλιοι του Δία, για τους οποίους θα δημιουργηθεί τρισδιάστατος χάρτης.

Το μικρό σκάφος, βάρους 476 κιλών, θα φτάσει το 2015 στον Πλούτωνα, και θα περάσει τρεις μήνες εξετάζοντας τον μικροσκοπικό πλανήτη και τον μεγαλύτερο από τους δορυφόρους του, τον Χάροντα.

Στη συνέχεια, το New Horizons πιθανότατα θα επισκεφθεί ένα από τα μικρά, παγωμένα σώματα της λεγόμενης Ζώνης Κούιπερ, που εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου