Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2007

Καλά νέα, κακά νέα για τον Αναγνωριστικό Δορυφόρο του Αρη

Αμμόλοφοι στον Αρη, όπως φαίνονται από τροχιά. Η ποιότητα των εικόνων είναι ακόμα καλή.   (Φωτογραφία:  NASA/JPL/University of Arizona )

To Mars Reconnaissance Orbiter, ο προηγμένος δορυφόρος που τέθηκε πέρυσι σε τροχιά γύρω από τον Αρη, έσπασε το ρεκόρ όσον αφορά τον όγκο των δεδομένων που έχουν μεταδοθεί ποτέ από σκάφος στον Κόκκινο Πλανήτη. Όμως η κάμερα υψηλής ανάλυσης και ακόμα ένα όργανό του έχουν αρχίσει να δυσλειτουργούν.

Τα προβλήματα πρωτοεμφανίστηκαν πέρυσι το Νοέμβριο αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιδεινωθεί, ανακοίνωσε η NASA την Τετάρτη. Οι υπεύθυνοι της κάμερας υψηλής ανάλυσης παρατήρησαν αύξηση του θορύβου στις εικόνες που μεταδίδει το όργανο. Αν και η μείωση της ποιότητας είναι αμελητέα, η NASA ανησυχεί για ενδεχόμενη επιδείνωση.

Πρόβλημα παρουσιάστηκε επίσης σε ένα όργανο που χαρτογραφεί τις θεμροκρασίες, τα σύννεφα και τη σκόνη στην αρειανή ατμόσφαιρα. Το οπτικό πεδίο του οργάνου τείνει να παραμορφώνεται παρά τους διορθωτικούς χειρισμούς και οι υπεύθυνοι της αποστολής αποφάσισαν να το θέσουν εκτός λειτουργίας μέχρι να διερευνηθεί το θέμα.

Τα υπόλοιπα τέσσερα όργανα του σκάφους λειτουργούν στην ονομαστική τους κατάσταση.

Από πέρυσι το Νοέμβριο, το MRO έχει μεταδόσει δεδομένα που αντιστοιχούν σε σχεδόν 1.000 CD-ROMs, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Mars Global Surveyor για το διάστημα 1997-2006. Η NASA έχασε πέρυσι επαφή με το Mars Global Surveyor και ο δορυφόρος πιθανότατα βρίσκεται εκτός λειτουργίας οριστικά.

Το MRO, κατασκευασμένο από τη Lockheed Martin, θα βοηθήσει μεταξύ άλλων στην αναγνώριση κατάλληλων τοποθεσιών για μελλοντικές αποστολές στον Αρη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου