Τετάρτη 4 Απριλίου 2007

Σημαντικός εξοπλισμός καταστράφηκε στον μεγάλο επιταχυντή του CERN


Τρεις γιγάντιοι μαγνήτες, σημαντικοί για τη λειτουργία του μεγαλύτερου επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου, καταστράφηκαν στη διάρκεια δοκιμής και θα πρέπει να επανασχεδιαστούν, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας, CERN.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN, μια κυκλική κατασκευή μήκους 27 χλμ κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το φετινό Νοέμβριο. Παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω της τελευταίας βλάβης, αναφέρει ανακοίνωση του CERN.

Οι τρεις μαγνήτες, ενωμένοι σε μια κατασκευή ύψους 13 μέτρων, θα χρησιμοποιούνται για να εστιάζουν τις δέσμες πρωτονίων που θα συγκρούονται μέσα στον επιταχυντή.

Η κατασκευή που ενώνει τους μαγνήτες έσπασε με έναν ισχυρό κρότο στις 27 Μαρτίου, όταν εκτέθηκε σε ασύμμετρα φορτία σε πίεση 20 φορές μεγαλύτερη από την πίεση της ατμόσφαιρας. Μέσα στο τούνελ του CERN υπάρχουν και άλλες ίδιες κατασκευές οι οποίες θα πρέπει τώρα να τροποποιηθούν.

Το συγκεκριμένο σύστημα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Fermilab, ένα αμερικανικό εργαστήριο που συνεργάζεται με το CERN αλλά παράλληλα το ανταγωνίζεται για την ανακάλυψη ενός σημαντικού σωματιδίου.

Ο σημαντικότερος στόχος του LHC είναι να ανιχνεύσει το σωματιδίο του Χιγκς, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού», το οποίο πιστεύεται ότι εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου