Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία σε κούρσα από τη Γη στη Σελήνη


Το πρώτο κινεζικό σκάφος στη Σελήνη τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά τη Δευτέρα, ένα μήνα μετά την αντίστοιχη αποστολή της Ιαπωνίας και λίγους μήνες πριν από την πρώτη αποστολή σεληνιακής εξερεύνησης της Ινδίας.

Απαντώντας στις διεθνείς ανησυχίες για κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα, το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για ανταγωνισμό και επιθυμεί διεθνή συνεργασία στις διαστημικές επιχειρήσεις.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο προς όφελος της ανθρωπότητας, αλλά, όσον αφορά το είδος της συνεργασίας, αυτό θα εξαρτηθεί από τις ειδικές συνθήκες» δήλωσε ο Λονγκ Ζιάνγκ, αναπληρωτής επικεφαλής του κινεζικού προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης.

Ο Λονγκ έδωσε συνέντευξη Τύπου για να αναφέρει ότι το σκάφος Τσανγκε τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά, πυροδοτώντας τους κινητήρες του για να επιβραδύνει και να συλληφθεί από τη βαρύτητα της Σελήνης σε απόσταση περίπου 200 χλμ. Όλα τα όργανα του  δορυφόρου λειτουργούν κανονικά και η πρώτη φωτογραφία αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Φέροντας το όνομα μιας αρχαίας θεάς που ταξίδεψε στο φεγγάρι, η αποστολή Τσανγκε είναι το πρώτο βήμα σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κατάκτηση της Σελήνης. Γύρω στο 2012 θα ακολουθήσει μια μη επανδρωμένη σεληνάκατος, ενώ στην τρίτη φάση, περίπου πέντε χρόνια αργότερα, θα ακολουθήσει μια ρομποτική αποστολή που θα φέρει πίσω στη Γη δείγματα σεληνιακού εδάφους.

Για τη δεκαετία του 2020, η Κίνα οραματίζεται επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, όπως εξάλλου προγραμματίζουν και οι ΗΠΑ.

Το 2003, η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ, που έστειλε άνθρωπο στο Διάστημα. Η τρίτη επανδρωμένη αποστολή προγραμματίζεται για το 2008.

Η διεθνής κοινότητα θορυβήθηκε από τις διαστημικές φιλοδοξίες της χώρας τον Ιανουάριο, όταν το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία ένα πυραυλικό σύστημα εξουδετέρωσης δορυφόρων.

Η πρώτη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη προγραμματίζεται για τον Απρίλιο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου