Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Στη θέση του το τελευταίο κομμάτι του μεγάλου επιταχυντή στο CERN


Το τελευταίο γιγάντιο εξάρτημα του μεγαλύτερου επιστημονικού οργάνου στον κόσμο, του επιταχυντή LHC, τοποθετήθηκε πανηγυρικά στη θέση του μέσα σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα, μήκους 23 χιλιομέτρων, κάτω από τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το εξάρτημα των 100 τόνων, ένας περίπλοκος τροχός διαμέτρου 10 μέτρων, τοποθετήθηκε στη θέση του με ακρίβεια χιλιοστού μέσα σε έναν υπόγειο θάλαμο σε μέγεθος καθεδρικού ναού.

Ο τροχός είναι το τελευταίο μεγάλο τμήμα του ανιχνευτή σωματιδίων ATLAS, του μεγαλύτερου από τους τέσσερις ανιχνευτές που θα λειτουργούν από τα μέσα του 2008 στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του ευρωπαϊκού εργαστηρίου σωματιδιακής φυσικής CERN.

Ο μεγαλύτερος επιταχυντής του κόσμου, μέσα στον οποίο δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά με την ταχύτητα του φωτός, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Τα πειράματα αναμένεται να απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα της φυσικής όπως το γιατί η ύλη έχει μάζα. Ίσως επίσης αποκαλύψει τη σύσταση της σκοτεινής ύλης, ου μυστηριώδους υλικού από το οποίο αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του Σύμπαντος. «Γνωρίζουμε μόνο για το 4% του Σύμπαντος.

Ο LHC ίσως μας διδάξει για το υπόλοιπο 96%, αυτό που οι κοσμολόγοι αποκαλούν σκοτεινή ενέργεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του CERN Τζέιμς Γκίλις.

Περίπου 10.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν εργαστεί στις εγκαταστάσεις του LHC από την έναρξη του έργου το 1994. Οι περισσότεροι, περίπου 6.000, προήλθαν από τις 20 ευρωπαίκές χώρες που συμμετέχουν στο CERN.

Χιλιάδες επιστήμονες από 80 χώρες θα περιμένουν στην ουρά για να πραγματοποιήσουν έρευνες στον LHC τις επόμενες δεκαετίες.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου