Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Πως να προξενήσετε έναν σεισμό — 5 αποτελεσματικοί τρόποι!


Κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν πολύ πιο ισχυρούς σεισμούς, σαν εκείνους που γίνονται από τα φυσικά ρήγματα. Και αυτό ισχύει επειδή οι άνθρωποι με τη βοήθεια των ισχυρών μηχανών, μπορούν να μετακινήσουν μεγάλες μάζες της γης με αποτέλεσμα να προκαλέσουν αλλαγές στο μοτίβο των πιέσεων που δέχεται ο φλοιός της Γης.

"Παλιότερα οι άνθρωποι δεν σκεφτόντουσαν πως η ανθρώπινη δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοιες συνέπειες, αλλά μπορεί," δήλωσε ο Christian Klose, ερευνητής γεωλογικών κινδύνων στο Γήινο Παρατηρητήριο του Columbia Lamont-Doherty. Στην πραγματικότητα προκύπτει ότι η παραγωγή σεισμών από τον άνθρωπο είναι κάτι που όσο 'σατανικό' και αν ακούγεται, είναι ωστόσο δυνατό αλλά και κοινότυπο. Ο Klose εκτιμά ότι το 25 τοις εκατό από τα καταγεγραμμένα σεισμικά επεισόδια στη Βρετανία είχαν προκληθεί από ανθρώπους.

Οι περισσότερες από τις σεισμικές δονήσεις που έχουν προκληθεί από ανθρώπους είναι ελάχιστα ισχυρές, δηλαδή λιγότερο από 4 βαθμούς στις σεισμικές γεωλογικές κλίμακες. Αυτά τα επεισόδια δεν γίνονται από λάθη της φύσης και δε θα συνέβαιναν χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, όπως το να γίνεται εξόρυξη τόνων κάρβουνου ή ποτάσας. Συμβαίνουν όταν η οροφή ενός ορυχείου καταρρέει, όπως έγινε για παράδειγμα στην πρόσφατη κατάρρευση του Crandall Canyon στην Utah όπου σκοτώθηκαν περίπου μισή ντουζίνα ανθρακωρύχοι.

Αλλά κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν πολύ πιο ισχυρούς σεισμούς, σαν εκείνους που γίνονται από τα φυσικά ρήγματα. Και αυτό ισχύει επειδή οι άνθρωποι με τη βοήθεια των ισχυρών μηχανών, μπορούν να μετακινήσουν μεγάλες μάζες της γης με αποτέλεσμα να προκαλέσουν αλλαγές στο μοτίβο των πιέσεων που δέχεται ο φλοιός της Γης. Ρήγματα που πιθανόν να μην έχουν προκαλέσει σεισμούς για εκατομμύρια χρόνια μπορούν ξαφνικά να ωθηθούν σε κατάρρευση, όπως πιστεύει ο Klose ότι έγινε με τον μοναδικό θανατηφόρο σεισμό της Αυστραλίας το 1989.

Ας δούμε λοιπόν τους πέντε τρόπους που μπορεί να προκληθεί ένας σεισμός από χέρι ανθρώπου. Με όλο το σεβασμό στον Lex Luthor και όλους τους σατανικά κακούς ήρωες ανάλογων ταινιών, δε θα συναντήσουμε πυρηνικά στη λίστα αυτή. Προκύπτει πως εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν σεισμό, η μετακίνηση της μάζας είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μια στιγμιαία και πολύ ισχυρή έκρηξη.


Κατασκευή Φράγματος
Το νερό είναι πιο βαρύ από τον αέρα, έτσι όταν γεμίσει η κοιλάδα πίσω από το φράγμα, ο φλοιός κάτω από το νερό θα υποστεί μεγάλη αλλαγή στην πίεση που δέχεται. Για παράδειγμα στην περιοχή του φράγματος Hoover έγιναν εκατοντάδες σεισμοί καθώς η λίμνη γέμισε. Ο σεισμολόγος του πανεπιστημίου της Αλάσκα Larry Gedney εξήγησε, "καθώς το φράγμα έφτασε στο ανώτατο όριο των 145 μέτρων το 1939, το επίπεδο της σεισμικότητας άρχισε να διαμορφώνεται σε ευθεία αντιστοιχία με το επίπεδο του νερού. Κανένας από τους σεισμούς δεν ήταν στην πραγματικότητα καταστροφικός ο μεγαλύτερος μόλις που πλησίασε το μέγεθος των 5 βαθμών αλλά η περιοχή δεν είχε πρωτύτερα καταγραφές που να μαρτυρούν ότι ήταν σεισμικά ενεργή." Τα παραδείγματα για σεισμούς που έχουν τις αιτίες τους σε φράγματα αφθονούν αλλά η έρευνα του Klose πηγαίνει ακόμα πιο πέρα. Ο Klose έχει ενδείξεις ότι περίπου το ένα τρίτο των σεισμών που έχουν προκληθεί από ανθρώπους οφείλονται στην κατασκευή μεγάλων δεξαμενών. Αυτό έχει ξεσηκώσει υποψίες σχετικά με την πιθανότητα ο πρόσφατος σεισμός της Κίνας να προκλήθηκε από την πλήρωση της δεξαμενής που σχηματιζόταν από 3 φαράγγια και ένα φράγμα, αν και δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο τελειωτικό στοιχείο ακόμα για την εξαγωγή ενός τέτοιου συμπεράσματος.


Έκχυση υγρού στο φλοιό της Γης

Το 1961 ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρυνθούν τα τοξικά απόβλητα από την παραγωγή βομβών napalm ήταν να γίνει μια πολύ βαθιά τρύπα στα Βραχώδη Όρη σε βάθος που ξεπερνούσε τα 3,5 χιλιόμετρα και να εκχυθεί το υγρό μέσα στον φλοιό της Γης. Από το 1962 μέχρι το 1966 ο στρατός απέρριψε περίπου 625 εκατομμύρια λίτρα τοξικών απόβλητων μέσα σ' αυτή την τρύπα. Δυστυχώς οι εκχύσεις αυτές πιθανότατα προκάλεσαν σεισμούς στην περιοχή και ο στρατός διέκοψε την επιχείρηση. Όπως εξηγεί ο σεισμολόγος Dave Wolny, "εάν κάνεις μια αρκετά βαθιά έκχυση, προκαλείς μεταβολές στις πιέσεις των υποκείμενων βράχων και σε κάποιο σημείο η πίεση αυτή θα εκτονωθεί δημιουργώντας έναν σεισμό."


Εξόρυξη μεγάλης ποσότητας κάρβουνου
Το κάρβουνο παρέχει περισσότερη από τη μισή ποσότητα ενέργειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πάμπολλα ανθρακωρυχεία που δουλεύουν συνεχώς για να εξορύξουν το καύσιμο αυτό από το εσωτερικό της Γης. Συνολικά μόνο μέσα στο 2006 έχουν εξορυχτεί 6.195 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι κάρβουνου από τη Γη. Και τα ορυχεία πρέπει συχνά να αντλούν νερό μαζί με το κάρβουνο και κάποιες φορές η ποσότητα του νερού είναι δεκάδες φορές περισσότερη από αυτή του κάρβουνου. Αν προστεθούν και οι δύο αυτές ποσότητες, κάρβουνο και νερό, προκύπτει μια τεράστια τεχνητή μεταβολή στη μάζα της περιοχής και οι τεράστιες αυτές μεταβολές προκαλούν επαναπροσδιορίζουν τις σεισμικές τάσεις της περιοχής, κάποιες φορές αυξάνοντας την πιθανότητα πρόκλησης σεισμού και κάποιες άλλες φορές μειώνοντάς την. Σύμφωνα με την έρευνα του Klose περισσότερο από το 50 τοις εκατό των καταγεγραμμένων σεισμών που έχουν προέλθει από τον άνθρωπο, οφείλονται σε επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με εξόρυξη μεταλλευμάτων.


Τρύπημα για φυσικό αέριο
Τρεις από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν προκληθεί από τους ανθρώπους έχουν γίνει στο Ουζμπεκιστάν, κοντά στην περιοχή εξόρυξης φυσικού αερίου, στο Gazli. Ο συνδυασμός εξόρυξης και έκχυσης υγρού άλλαξε την τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής. Ο μεγαλύτερος από τους τρεις αυτούς σεισμούς καταγράφηκε ότι ήταν 7,3 βαθμών. Σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας ανάλυση που έγινε από ρώσους επιστήμονες, "λίγοι θα μπορούσαν να αρνηθούν ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της εξόρυξης υδρογονάνθρακα και της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά θα πρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσο μεγάλη είναι αυτή η σχέση." Προειδοποίησαν πως σε περιοχές όπου η τεκτονική δραστηριότητα είναι ήδη υψηλή, η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να ερεθίσει τη δημιουργία δυνατών σεισμών.


Κατασκευή του μεγαλύτερου κτιρίου στον κόσμο
Το 2005 ένας γεωλόγος ισχυρίστηκε ότι το τότε ψηλότερο κτίριο του κόσμου, ο Πύργος του Taipei 101 που ζυγίζει περισσότερο από 700.000 μετρικούς τόνους, συσχετίζονταν με την πρόκληση σεισμών σε ένα ρήγμα στην Ταϊβάν που ήταν παλιότερα ανενεργό. Ο Klose αμφιβάλλει για την πιθανότητα να ισχύει κάτι τέτοιο για το κτίριο αυτό, αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα ένα πολύ μεγάλο και βαρύ κτίριο να έχει επίδραση στη δημιουργία σεισμών. Ωστόσο, το βάρος του κτιρίου θα έπρεπε να είναι πολύ πιο μεγάλο από αυτό του Πύργου του Taipei και ακόμα μεγαλύτερο από αυτό του Burj Dubai, που ακόμα κατασκευάζεται και αποτελεί για την ώρα το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου