Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Ο κλειδοκράτορας της Μαύρης Θάλασσας


Γράφει ο Χάρης Μπότσαρης στο protothema.gr:

Η Μ. Θάλασσα είναι η πίσω αυλή για τρεις μεγάλους παίκτες στη στρατηγική περιοχή του Καυκάσου: Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία. Ο πραγματικός κλειδοκράτορας όμως είναι η Τουρκία που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα ρύθμισης του περάσματος πολεμικών πλοίων από τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου.

Η Τουρκία επέτρεψε με δυσκολία τη διέλευση τριών αμερικανικών πολεμικών πλοίων για τη μεταφορά βοήθειας στη Γεωργία, ενώ αρνήθηκε τη σχετική άδεια σε δύο πλωτά νοσοκομεία.Το αμερικανικό Πεντάγωνο θέλησε να στείλει στη Μ. Θάλασσα τα πλωτά νοσοκομεία USNS Mercy και USNS Comfort αλλά η Τουρκία μπλοκάρισε την επιχείρηση αρνούμενη να χορηγήσει έγκριση. Η στάση της Τουρκίας έχει δυσαρεστήσει τους Aμερικανούς που θυμούνται ότι και κατά την εισβολή στο Ιράκ η Άγκυρα δεν είχε επιτρέψει τη διέλευση στρατευμάτων από το έδαφός της.

Αν συνυπολογιστούν ο σκεπτικισμός της ΝΑΤΟϊκής Τουρκίας να καταδικάσει έντονα τη Μόσχα για τον πόλεμο στη γειτονική της Γεωργία και οι πρόσφατες επισκέψεις των Άσαντ και Αχμαντινετζάντ στην Άγκυρα, η Ουάσιγκτον έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την καλή της σύμμαχο.

Στο μεταξύ το Καζακστάν επεξεργάζεται σχέδιο παροχής του πετρελαίου του σε συμφωνία με τους Ρώσους, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο στον αγωγό Μπακού-Τσεϊχάν.

Λίγες ώρες πριν από την εισβολή των δυνάμεων της Γεωργίας στη Ν. Οσετία ένα τμήμα του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν είχε ανατιναχθεί εντός του τουρκικού εδάφους. Την ευθύνη για το «σαμποτάζ» ανέλαβε κάποια άγνωστη κουρδική οργάνωση αλλά οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διαφορετική άποψη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου