Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Επιμολυσμένο κινεζικό γάλα: Προληπτικοί έλεγχοι για ενδεχόμενη εισαγωγή στην Ε.Ε.


επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα έχει ενδεχομένως εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω παράγωγων προϊόντων, όπως η σοκολάτα και τα μπισκότα. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε χθες σειρά προληπτικών μέτρων.

Ειδικότερα, η Κομισιόν γνωστοποίησε χθες ότι ήρθε σε επαφή με την κινεζική κυβέρνηση από την οποία ζήτησε: 1) να σταματήσουν οι εξαγωγές προς την Κοινότητα προϊόντων που περιέχουν γάλα, εκτός κι αν έχουν αδιάσειστα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το γάλα δεν είναι επιμολυσμένο, 2) να επιβεβαιώσουν ότι τα προϊόντα που ήδη εξήχθησαν στην Κοινότητα δεν περιέχουν επιμολυσμένο γάλα.

Παράλληλα, ζητήθηκε από κράτη μέλη να επιδείξουν αυξημένη ετοιμότητα θέτοντας σε επαγρύπνηση τα τελωνεία, τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, και αυξάνοντας τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε επίσης σε επαφή με τις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, από τις οποίες ζητήθηκε να ενημερωθεί αφ' ενός μεν εάν έχουν πραγματοποιήσει εισαγωγές από την Κίνα και αφ' ετέρου να προχωρούν στο εξής σε αυξημένους ελέγχους και από την πλευρά τους όταν πραγματοποιούν εισαγωγές κινεζικών προϊόντων που περιέχουν γάλα.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων να προχωρήσει κατεπειγόντως σε ανάλυση των ενδεχόμενων κινδύνων για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση προϊόντων κινεζικής προέλευσης που περιέχουν γάλα και έχουν εξαχθεί στην Κοινότητα.

Οπως έγινε γνωστό η Κίνα λόγω των χαμηλών τιμών της τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία με σοκολάτα και μπισκότα τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παράγωγων προϊόντων, όπως γλυκά και είδη ζαχαροπλαστικής. Μέχρι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει το μέγεθος των εισαγωγών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου