Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Αντιμέτωπη με δριμεία περίοδο παγετώνων ενδέχεται να είναι Γη, εκτιμούν επιστήμονες


Βρετανοί και Καναδοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε τουλάχιστον 10.000 χρόνια από σήμερα, η Γη θα πληγεί από περίοδο παγετώνων χειρότερη από αυτήν που έχει περάσει στο παρελθόν.

Όπως εξηγούν, τα αέρια του θερμοκηπίου, που σήμερα ενοχοποιούνται για την ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούσαν να προστατέψουν τους μελλοντικούς κατοίκους από τους παγετώνες, οι οποίοι θα επεκτείνονταν σε μεγάλο τμήμα της Ευρασίας και της βόρειας Αμερικής.

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε σχετικά με την προσπάθεια για την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Εκτιμούν ότι η επιστροφή των παγετώνων θα γίνει σε 10 με 100.000 χρόνια από σήμερα, χρόνος που «γεωλογικά, είναι αύριο». Η κάλυψη μεγάλου μέρους του πλανήτη με παχύ στρώμα πάγου θα σημαίνει και την υποχώρηση του επιπέδου των θαλασσών μέχρι και 300 μέτρα, σημειώνουν.

Ακόμη, σημειώνουν ότι το πέρασμα σε στρώματα πάγου που θα καλύπτουν εκτάσεις μεγαλύτερες από το παρελθόν ίσως βρίσκεται στο τέλος μίας περιόδου 50 εκατομμυρίων ετών ποπυ χαρακτηρίστικε από σχετικά υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη. Μία μεγαλύτερη παγοκάλυψη θα αυξήσει το ποσοστό του ηλιακού φωτός που αντανακλάται και έτσι θα μειώσουν και άλλο την θερμοκρασία του πλανήτη.

Η έρευνά των επιστημόνων βασίστηκε στην προσεκτική μελέτη των μικροσκοπικών θαλάσσιων οργανισμών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου