Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Γνωριμία με τη νανοτεχνολογία


Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην επιστημονική έρευνα και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητα του ανθρώπου αποτελούν το τελευταίο διάστημα θέμα συζήτησης όχι μόνο στους επιστημονικούς κύκλους, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Η νανοτεχνολογία δείχνει να μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας, έχοντας ήδη επιτύχει σημαντικά βήματα σε πολλούς επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς. Παράλληλα η συνεχής έρευνα και δραστηριοποίηση γύρω από αυτή, γεννάει σημαντικές ελπίδες για τις μελλοντικές της χρήσεις.

Ο όρος «νανοτεχνολογία» χρησιμοποιείται για να περιγράψει οτιδήποτε συμβαίνει στις διαστάσεις του νανομέτρου. Οι διαστάσεις αυτές γίνονται ευκολότερα αντιληπτές, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα νανόμετρο είναι περίπου 80.000 φορές μικρότερο από τη διάμετρο μιας ανθρώπινη τρίχας.

Πρόκειται για τον αποκαλούμενο «κόσμο στο ελάχιστο μέγεθος», οι εφαρμογές του οποίου γίνονται σταδιακά όλο και πιο αντιληπτές στις σύγχρονες κοινωνίες, με σκοπό στο μέλλον να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής.

Η νανοτεχνολογία υπόσχεται να επηρεάσει καταλυτικά το μέλλον της ιατρικής επιστήμης στον τομέα της διάγνωσης και στον τομέα της θεραπείας. Στην κατασκευή φαρμάκων χρησιμοποιούνται ήδη νανοσωματίδια, τα οποία εμπεριέχουν φαρμακευτικές ουσίες, τις οποίες καθοδηγούν με ακρίβεια στα πάσχοντα κύτταρα. Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται επίσης σε θεραπείες που αφορούν τον καρκίνο, ενώ μελλοντικά θα παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού των καρκινικών κυττάρων, με τη βοήθεια των νανο-ρομπότ τα οποία θα τοποθετούνται στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος.

Σε μεγάλη έκταση η νέα αυτή τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη στη βιομηχανία των καλλυντικών και ιδιαίτερα στις κρέμες και στα αντιηλιακά, τα οποία περιέχουν νανοσωματίδια για την απορρόφηση ακτινοβολίας.

Σημαντική όμως είναι η συμβολή της και στον τομέα των υλικών, αφού αντικείμενα εμπλουτισμένα με νανούλικα μπορούν να αποκτήσουν νέες ιδιότητες, που υπόσχονται να εξυπηρετούν στο μέλλον πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες (Π.χ. με επίστρωση νανοϋλικών σε υφάσματα και γυαλιά, τα πρώτα γίνονται αδιάβροχα και τα δεύτερα δεν πιάνουν σκόνη».

Σημειώνεται πάντως, ότι οι πολλά υποσχόμενες εφαρμογές της νανοτεχνολογίας βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και εξετάζονται σε μεγάλα ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Ωστόσο σε βάθος χρόνου θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές δυνατότητές της, αλλά και οι τυχόν κίνδυνοι που μπορεί να εγκυμονεί η χρήση της.

Όπως κάθε τι νέο που πρωτοεμφανίζεται, έτσι και η νανοτεχνολογία εκτός από ελπίδες, εγείρει και ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία του ανθρώπου αλλά και στο περιβάλλον, κυρίως λόγω της απορρόφησης ορισμένων κατηγοριών νανοϋλικών.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου