Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

CERN: Καθυστερεί η επαναλειτουργία του επιταχυντή


Περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί τελικά η επιδιόρθωση της σοβαρής ζημιάς στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τις νεώτερες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων, καλώς εχόντων των πραγμάτων η επαναλειτουργία του επιταχυντή μετατίθεται πλέον, αντί για την άνοιξη, το καλοκαίρι και όχι νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου 2009.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, ο επιταχυντής επρόκειτο να επαναλειτουργήσει τον Απρίλιο, στη συνέχεια υπήρξε νέα εκτίμηση για το Μάιο, που πλέον και αυτή κρίνεται μη ρεαλιστική.

Το κόστος της ζημιάς εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 16,5 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένει μέσα στο πλαίσιο του υπάρχοντος προϋπολογισμού του CERN, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου, του Associated Press και του ΒΒC.

Ένα ηλεκτρικό πρόβλημα που οδήγησε σε δυσλειτουργία των μαγνητών και στη διαρροή υγρού ηλίου στο υπόγειο τούνελ του επιταχυντή μήκους 27 χλμ., είχε οδηγήσει στην αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας του, δέκα μόλις μέρες μετά τη θριαμβευτική έναρξη του πειράματος, που είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του CERN Τζέημς Γκίλις, μια πιο συγκεκριμένη αξιολόγηση για την ακριβή ημερομηνία επανέναρξης θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου, όταν θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου