Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

«Παρέλυσε η Ελλάδα» γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης


Αναφορά στα επεισόδια στην Ελλάδα έκαναν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονται σε μια Ελλάδα «υπό παράλυση», κάνοντας αναφορά σε αισθήματα οργής των πολιτών για την διακυβέρνηση της χώρας.

«Η απεργία λειτουργεί προσθετικά στην αναταραχή στην Ελλάδα» γράφει το BBC, το οποίο κάνει αναφορά στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς και στην απολογία των δύο αστυνομικών.

«Μια γενική απεργία έκλεισε σχολεία, νοσοκομεία, αεροπορικές και δημόσιες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, πυροδοτώντας περισσότερες ταραχές που άφησαν δεκάδες τραυματίες και αύξησαν την πίεση σε μια κυβέρνηση ήδη πολύ ταραγμένη από πέντε ημέρες πρωτόγνωρης πολιτικής αναταραχής» αναφέρει η εφημερίδα The Guardian.

«Ελληνικοί ισχυρισμοί για εξοστρακισμό (της σφαίρας) αποτυγχάνουν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις», είναι ο τίτλος των λονδρέζικων Times που αναφέρονται στους ισχυρισμούς του συνηγόρου του ειδικού φρουρού.

«Οι ταραχές βυθίζουν την Ελλάδα σε βαθιά δημοκρατική κρίση» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και συνεχίζει: «Δυνάμεις στους δρόμους, δυσπιστία στα κεφάλια: οι έντονες αναταραχές αποτελούν μόνο το ορατό σύμπτωμα της ελληνικής πολιτικής κρίσης, ενώ στην πραγματικότητα δείχνουν μια πολύ πιο βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης».

Αναφορά στην απεργία της Τετάρτης κάνει και η γαλλική Le Monde, αναφέροντας την ικανοποίηση των διοργανωτών για τη «μαζική» συμμετοχή του κόσμου. «Η κινητοποίησή τους αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση, που έχει ήδη αποδυναμωθεί από το ξέσπασμα της βίας που ακολούθησε τον θάνατο του Ανδρέα Γρηγορόπουλου» αναφέρει η εφημερίδα.

Στα επεισόδια μπροστά στην Βουλή των Ελλήνων αναφέρεται και η ιταλική La Repubblica που μιλά για τον ρόλο των μαθητών και των φοιτητών στις διαδηλώσεις.

«Νέες ταραχές σε μια παραλυμένη Ελλάδα» γράφει η ισπανική El Pais. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο αστυνομικοί επικαλέστηκαν ότι βρίσκονταν σε άμυνα.

«Συγκρούσεις, απεργία παρέλυσαν την Αθήνα» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN. «Ο πυροβολισμός του Σαββάτου που ξεκίνησε τα επεισόδια, ήταν μόνο ένας λόγος για την αναταραχή. Πολλοί Έλληνες ήταν ήδη οργισμένοι για τη διακυβέρνηση της χώρας, για τις καταγγελίες για διαφθορά, για την κατάσταση της οικονομίας και για την έλλειψη θέσεων εργασίας» αναφέρει το CNN.

«Οι απεργίες παραλύουν μια συγκλονισμένη από τις ταραχές Ελλάδα»: αυτός είναι ο τίτλος των New York Times. Η εφημερίδα χαρακτήρισε την απεργία ως «νέο πλήγμα» για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι η κάποτε δημοφιλής κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή, τώρα στέκεται «παγωμένη» απέναντι στην κρίση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου