Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Το έδαφος του Αρη «φαίνεται πολύ φιλικό για τη ζωή»


Το επιφανειακό χώμα στον αρκτικό κύκλο του Αρη μοιάζει πολύ με το έδαφος της Γης και καλύπτει τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη ζωής, διαπίστωσε η αποστολή Phoenix της NASA.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο χώμα που θα απέκλειε τη ζωή. Μοιάζει μάλιστα πολύ φιλικό [...] δεν υπάρχει τίποτα τοξικό» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαμ Κουνάβις, επικεφαλής του πειράματος σε ένα από τα όργανα του ρομπότ, το οποίο είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει την ύπαρξη πάγου νερού.

«Είναι το είδος του χώματος που μπορεί να έχετε στην αυλή σας, δηλαδή αλκαλικό. Θα μπορούσες να καλλιεργήσεις σπαράγγια» είπε ενθουσιασμένος.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Πολλές ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης είναι φανταστικές, δηλώνει αρχαιολόγος

Ρέπλικα της αρχαίας Megiddo

Για περίπου 10 χρόνια ο Finkelstein έχει ηγηθεί μιας ομάδας ερευνητών που ασχολούνται με τη βιβλική αρχαιολογία. Ο σκοπός τους ήταν να προσδιορίσουν εάν η Βίβλος είναι πραγματικά ένα ιστορικό ντοκουμέντο.

Για περίπου 10 χρόνια ο Finkelstein έχει ηγηθεί μιας ομάδας ερευνητών που ασχολούνται με τη βιβλική αρχαιολογία. Ο σκοπός τους ήταν να προσδιορίσουν εάν η Βίβλος είναι πραγματικά ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Στην έρευνά τους ο Finkelstein και η ομάδα του μελέτησαν βιβλικά κείμενα και τα συνέκριναν με αρχαιολογικά στοιχεία που πήραν από τη Megiddo, στο βόρειο Ισραήλ. Η Megiddo, γνωστή και ως Tel Megiddo (στα εβραϊκά) και ως Tell al-Mutesellim (στα αραβικά) ήταν μια τοποθεσία που είναι γνωστή στη Βίβλο ως Αρμαγεδδών. Σήμερα έχουν παραμείνει μόνο τα ερείπια από μια αρχαία πόλη.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

O νέος επιταχυντής του CERN «δεν θα καταπιεί τη Γη»


Η Γη και το Σύμπαν δεν κινδυνεύουν από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), το μεγαλύτερο πείραμα Φυσικής του κόσμου που ξεκινά σύντομα κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής (CERN) διαψεύδει τα εσχατολογικά σενάρια.

Ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Αύγουστο σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων. Μέσα στο τούνελ, αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Ευρω-καταδίκη για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το Δικαστήριο, όπως αναφέρεται σε σημερινή απόφαση του, έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά το δικαίωμα στη ζωή, καθώς και για παραβίαση του άρθρου 2 αναφορικά με την παράλειψη διεξαγωγής αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των Ισαάκ και Σολωμού.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη πάγου στον αρκτικό κύκλο του Αρη


Το λευκό υλικό που είχε ξεθάψει πριν από λίγες ημέρες το ρομπότ Phoenix στον Αρη εξαφανίστηκε κάτω από την αμυδρή λιακάδα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι επρόκειτο για πάγο και όχι για άλατα, ανακοίνωσαν περιχαρείς οι υπεύθυνοι της αποστολής στη NASA.

Ο ρομποτικός βραχίονας του Phoenix άρχισε να σκάβει ρηχά χαντάκια στο έδαφος λίγο μετά την άφιξή του κοντά στο βόρειο πόλο του πλανήτη στις 25 Μαΐου, αποκαλύπτοντας ένα λευκό υλικό άγνωστης σύστασης.

Κατάλογος με γενετικά μεταλλαγμένες ουσίες GREENPEACE


Δημοσιεύεται από την GREENPEACE ο παρακάτω κατάλογος με γενετικά μεταλλαγμένες ουσίες
Αλλαντικά :
ΑΝΑΝΙΑΔΗ


Γιαούρτια & Επιδόρπια:
Γιαούρτι After School Choco (ΦΑΓΕ)
FruYo γιαούρτι με δημητριακά (ΦΑΓΕ)
Nouvelle, (ΦΑΓΕ)
Caramele (ΦΑΓΕ)
Corn Flakes (Tasty)


Επεξεργασμένες ντομάτες:
Brava Ketchup (Med Foods)

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Νέος δορυφόρος θα παρακολουθεί τη διόγκωση των ωκεανών


Ο τελειότερος μέχρι σήμερα ωκεανογραφικός δορυφόρος, μια ευρω-αμερικανική ερευνητική συνεργασία, εκτοξεύτηκε την Παρασκευή από την Καλιφόρνια για να παρακολουθεί την άνοδο της στάθμης των ωκεανών και να βελτιώσει τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.

Ο πύραυλος Delta II που μετέφερε τον Jason 2 αναχώρησε στις 10.46 ώρα Ελλάδας από την αεροπορική βάση Βάντερμπεργκ, περίπου 250 χλμ βορειοδυτικά του Λος Αντζελες. Ο δορυφόρος απελευθερώθηκε από τον πύραυλο 55 λεπτά αργότερα και τέθηκε σε τροχιά σε ύψος 1.355 χλμ, όπου άνοιξε τους ηλιακούς συλλέκτες του για να φορτίσει τις μπαταρίες και να ξεκινήσει αργότερα τις μετρήσεις.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Πως να προξενήσετε έναν σεισμό — 5 αποτελεσματικοί τρόποι!


Κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν πολύ πιο ισχυρούς σεισμούς, σαν εκείνους που γίνονται από τα φυσικά ρήγματα. Και αυτό ισχύει επειδή οι άνθρωποι με τη βοήθεια των ισχυρών μηχανών, μπορούν να μετακινήσουν μεγάλες μάζες της γης με αποτέλεσμα να προκαλέσουν αλλαγές στο μοτίβο των πιέσεων που δέχεται ο φλοιός της Γης.

"Παλιότερα οι άνθρωποι δεν σκεφτόντουσαν πως η ανθρώπινη δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοιες συνέπειες, αλλά μπορεί," δήλωσε ο Christian Klose, ερευνητής γεωλογικών κινδύνων στο Γήινο Παρατηρητήριο του Columbia Lamont-Doherty. Στην πραγματικότητα προκύπτει ότι η παραγωγή σεισμών από τον άνθρωπο είναι κάτι που όσο 'σατανικό' και αν ακούγεται, είναι ωστόσο δυνατό αλλά και κοινότυπο. Ο Klose εκτιμά ότι το 25 τοις εκατό από τα καταγεγραμμένα σεισμικά επεισόδια στη Βρετανία είχαν προκληθεί από ανθρώπους.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Πλήρης ανατροπή κεκτημένων


Οδηγία επιτρέπει την αύξηση των ωρών από 48 στις 60-65 ή και περισσότερες με «ελεύθερη» και ατομική συμφωνία του εργοδότη και των εργαζομένων

Σε είλωτες επιδιώκει να μεταβάλει η Ενωση, με την υιοθέτηση της νέας οδηγίας για τον χρόνο εργασίας, τους εργαζόμενους στις κοινοτικές επιχειρήσεις. Η Οδηγία αυτή, που υιοθετήθηκε με την αποχή της Ελλάδας και άλλων τεσσάρων χωρών (Βέλγιο, Ουγγαρία, Ισπανία και Κύπρος) επιτρέπει, με το πρόσχημα ότι οι εργαζόμενοι θα συναινούν στις απαιτήσεις των πανίσχυρων εργοδοτών τους, στην αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 48 κατ ανώτατο όριο σήμερα, στις 60-65 ακόμη και περισσότερες την εβδομάδα.

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Κύριλλος & Μεθόδιος: Η παραχάραξη του ελληνικού αλφαβήτου


Προπαγανδίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Βυζαντίου η δήθεν διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στους Σλάβους χάρη στις ενέργειες δύο μοναχών, του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, οι οποίοι επί πλέον τους έδωσαν το αλφάβητο.

Αλλά, εάν σκοπός των Βυζαντινών ήταν να μεταδώσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό στους Σλάβους, θα τους έδιναν το ήδη υπάρχον Ελληνικό Αλφάβητο και θα τους μετέφραζαν αρχαία ελληνικά έργα (π.χ. τα Ομηρικά Έπη, τραγωδίες κ.λ.π.).

Ο σκοπός της ανθελληνικής πολιτικοθρησκευτικής βυζαντινής εξουσίας όμως δεν ήταν πολιτιστικός, αλλά ο εκχριστιανισμός των Σλάβων, για την επίτευξη του οποίου χρησιμοποίησαν διάφορα μέσα.
Ένα από αυτά ήταν η διάδοση της Αγίας Γραφής, προκειμένου δε να την πραγματοποιήσουν ευκολότερα επινόησαν ένα νέο, αυθαίρετο αλφάβητο, το λεγόμενο κυριλλικό.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Ο ρόλος της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης


«Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα άγια, παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστήτε, γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει».


Εικόνα: Ο πατριάρχης Γεννάδιος με τον Σουλτάνο και οι πατριάρχες Κύριλλος Λούκαρις και Ιερεμίας ο Τρανός. O Κύριλλος έπεσε θύμα της συνωμοσίας επισκόπων στα πλαίσια του πλειστηριασμού του πατριαρχικού θρόνου. Ο Ιερεμίας φέρεται ως ο τελευταίος πατριάρχης που έφερε το πλατύγυρο σκιάδιο που του αφαίρεσε ο Σουλτάνος για να τιμωρήσει τον Ανώτατο υπάλληλό του.


Η συμβολή του ορθοδόξου κλήρου στην πτώση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε καθοριστική και οφείλουμε να του την αναγνωρίσουμε. Το γεγονός επιτεύχθει με συντονισμό 4 παραγόντων:

α) Αποψίλωση του στρατού λόγω μοναχισμού
β) Ψυχολογικό πόλεμο πως η Πόλη πέπρωται να πέσει
γ) Παρασκηνιακές συνεννοήσεις και αυτομολήσεις με και προς τον εχθρό
δ) Σαμποτάζ της βοήθειας των δυτικών