Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Η γρίπη των χοίρων και θεωρίες συνωμοσίας


Προϊόν «βιοτρομοκρατίας» σπεύδουν να χαρακτηρίσουν το νέο στέλεχος του ιού που έχει κινητοποιήσει ολόκληρο τον πλανήτη οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η γρίπη των χοίρων γεννήθηκε στα εργαστήρια.

Η αλήθεια φαίνεται να είναι πιο πεζή, σύμφωνα με το περιοδικό NewScientist, το οποίο υποστηρίζει ότι η νέα γρίπη είναι αποτέλεσμα της ακόρεστης επιθυμίας μας για χοιρινό.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, ο νέος ιός αποτελεί ένα «κοκτέιλ» τεσσάρων διαφορετικών ιών: της γρίπης των χοίρων Β. Αμερικής, της γρίπης των πτηνών Β. Αμερικής, της ανθρώπινης γρίπης H1N1 και ενός στελέχους της γρίπης των πτηνών που συναντάται στην Ασία και την Ευρώπη.

Βασικό επιχείρημα εκείνων που υποστηρίζουν τις θεωρίες συνωμοσίας είναι ότι ο καινούργιος αυτός συνδυασμός δεν είναι δυνατό να προκύψει από φυσικές διαδικασίες –το οποίο, όμως, δεν ισχύει. Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ιοί που απαρτίζονται από ιούς του ανθρώπου, των πτηνών και των χοίρων, χωρίς να μπορεί, όμως, κανείς να αποκλείσει με βεβαιότητα το ενδεχόμενο της ανθρώπινης παρέμβασης.

Στους ιούς της γρίπης περιλαμβάνονται τέσσερες αλυσίδες RNA που ελέγχουν 10 πρωτεΐνες. Εάν δύο ιοί της γρίπης προβάλουν το κύτταρο ταυτόχρονα, οι νέοι ιοί που αναπτύσσονται στο κύτταρο ενδέχεται να περιέχουν ένα μίγμα των αλυσίδων RNA που περιλαμβάνονταν στους αρχικούς ιούς –είναι το λεγόμενο φαινόμενο της ανταλλαγής γονιδίων.

Εάν αναλογιστούμε πόσο σπάνιο είναι να προσβληθεί κανείς από δύο ιούς ταυτόχρονα, συνειδητοποιούμε πόσο απίθανο είναι οι ιοί αυτοί να προέρχονται από διαφορετικά είδη. Και όμως, οι πιθανότητες είναι υπαρκτές, ιδίως στους χοίρους που είναι ευάλωτοι στους ιούς τόσο των πτηνών όσο και των ανθρώπων. Οι επαναλαμβανόμενες ανταλλαγές γονιδίων έχουν ως αποτέλεσμα ένα «κοκτέιλ ιών» όμοιας της γρίπης των πτηνών που έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις.

Παρότι ο εμβολιασμός των ζώων μπορεί να θεωρηθεί μια σημαντική λύση για την πρόληψη ανάλογων φαινομένων, έχει διαπιστωθεί ότι τα εμβόλια που δεν παρέχουν 100% προστασία μπορούν να αποβούν ακόμη πιο επικίνδυνα. Όταν ο εμβολιασμός είναι διαδεδομένος, οι ιοί διαδίδονται χωρίς εμφανή συμπτώματα. Οι αναποτελεσματικοί εμβολιασμοί είναι πιθανό να επιδεινώσουν σημαντικά τα πράγματα, καθώς έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων στελεχών που «ξεφεύγουν» από τα εμβόλια.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ο καινούργιος αυτός ιός να οφείλεται σε σφάλμα ενός ερευνητικού εργαστηρίου ή ενός εργοστασίου εμβολίων. Συντριπτικά περισσότερες, ωστόσο, είναι οι πιθανότητες η νέα αυτή απειλή να μην είναι τίποτε άλλο από μια άκρως προβλεπόμενη συνέπεια του σύγχρονου συστήματος εκτροφής, καταλήγει το περιοδικό.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου