Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ζήτησε ο Ομπάμα προκαλώντας την αντίδραση της Γαλλίας


Να υποδεχθούν την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα αισιοδοξίας στον μουσουλμανικό κόσμο, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από την Πράγα όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Τη διαφωνία του στην ένταξη της Τουρκίας εξέφρασε πάντως ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αποτελούσε «ένα σημαντικό μήνυμα», καθώς η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα αυτή εξακολουθεί ν’ αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ενώπιον των «27», στη διάρκεια του επίσημου γεύματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Δύση πρέπει να αναζητήσει την ευρύτερη συνεργασία με τα ισλαμικά κράτη και η καλύτερη απόδειξη αυτών των προσπαθειών είναι να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.




Απόφαση της ΕΕ η ένταξη, ξεκαθαρίζει η Γαλλία
Αμεση ήταν η αντίδραση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Εγώ συνεργάζομαι στενά με τον πρόεδρο Ομπάμα, όμως σ’ ό,τι αφορά την ΕΕ, εναπόκειται στα κράτη μέλη της Ένωσης ν’ αποφασίσουν» επισήμανε, μιλώντας από την Πράγα στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

«Εγώ πάντοτε ήμουν αντίθετος στην ένταξη αυτή και παραμένω αντίθετος. Και νομίζω ότι μπορώ να πω ότι την άποψη της Γαλλίας συμμερίζεται κι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ» πρόσθεσε, τονίζοντας:

«Η Τουρκία είναι μία πολύ μεγάλη χώρα, σύμμαχος της Ευρώπης και σύμμαχος των ΗΠΑ. Θα παραμείνει προνομιούχος εταίρος, κι η θέση μου αυτή ήταν και παραμένει αμετάβλητη».

Επιπλέον και η Γερμανία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την προοπτική ένταξη της Τουρκίας. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι  τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη  και πως μια εταιρική σχέση με την Τουρκία παραμένει μια εναλλακτική λύση. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία μιας στενής σχέσης με το μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαίτερα με την Τουρκία επισημαίνοντας πως η μορφή την οποία θα λάβει αυτή η σχέση είτε μιλάμε για εταιρική σχέση είτε για πλήρη ένταξη εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ-Τουρκίας έχουν αρχίσει από το 2005 αλλά μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει λίγα μόνο από τα 35 κεφάλαια και αυτά μικρής σημασίας. Η ΕΕ έχει επισημάνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία δεν είναι όσο ταχείες θα έπρεπε.




Ικανοποιήση στην Αγκυρα
Παρά ταύτα, η δήλωση Ομπάμα, που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε «πανηγυρισμούς» στην Αγκυρα, ήλθε λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Στρασβούργο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει στη γειτονική χώρα το βράδυ της Κυριακής και τα μέτρα ασφαλείας τόσο στην Αγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη -όπου θα μεταβεί τη Δευτέρα- είναι δρακόντεια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλωσόρισε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

«Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία συνομιλιών με την Τουρκία για ένταξη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα.

* Οι απόψεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σταδιακά συγκλίνουν, δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος καλωσόρισε τα βήματα που έκανε η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο κ.Μπαρόζο ενωμένη η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Χαρακτήρισε τη σχέση των δύο πλευρών σαν τη σπουδαιότερη οικονομική σχέση με ημερήσιο όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου